Слабо отстъпление на Уолстрийт от рекордните върхове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7889088 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Американските фондови индекси парираха поредното първоначално възходящо движение към рекордни върхове и около два часа след началото на търговия на Уолстрийт се оцветиха в червено.

Причина за това обръщане на позитивната посока оказват подновените инвеститорски съмнения относно скорошно постигане на търговска сделка САЩ-Китай. Повод за тези притеснения даде информация на водещото англоезичен издание на китайската комунистическа партия Global Times, че Пекин и Вашингтон все още трябва да изминат дълъг път за прекратяване на търговската война, като в естеството на двустранните отношения продължава да има съществени различия, въпреки продължаващите разговори за евентуална "първа фаза" от търговското споразумение, предава БНР.

Индексът DJIA се понижава с малко над 100 пункта (с 0,36%), a широкият индекс S&P500 - с 0,11%, след като в началото на търговията във вторник те отново покориха рекордни върхове на нива съответно от 28 090 и от 3 127 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite също се върна близо до снощното ниво на затваряне, след като преди това достигна нов исторически връх от 8 578 пункта.

Рязкото поевтинява на акциите на водещи американски компании като Home Depot и Kohl’s Corp. допринася допълнително за понижаването на основните американски фондови индекси. Акциите на Home Depot поевтиняват с близо 5%, след като най-големият американски търговец на дребно, предоставящ инструменти, строителни продукти и услуги за подобрение на дома, представи по-слаби от очакваното данни за приходите през последното тримесечие и понижи очакванията си за продажбите в бъдеще.

Акциите на Kohl’s Corp. пък се сриват с над 17%, след като голямата американска верига магазини намали рязко прогнозите си за годишната печалба и продажби.

На другия полюс са акциите на "Боинг", които поскъпват предпазливо с 0,4% след информация, че компанията е получила поръчки по време на авиошоуто в Дубай за 50 самолета от модела 737 Max на стойност от близо 6 млрд. долара.