Осъденият за шпионаж в Русия норвежец: Бях излъган от разузнаването ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7889258 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Норвежецът, който миналата седмица беше освободен от Москва в рамките на размяна на шпиони между Русия и Литва, каза, че имал усещането, че е бил излъган от норвежкото разузнаване, предаде Франс прес.

"Осъден бях за шпионаж, но не съм шпионин", заяви Фроде Берг на пресконференция в Осло. Той обясни, че през 2014 г. приел по искане на познат, за когото знаел, че не е свързан с норвежките тайни служби, да извърши "доставка" на адрес в Москва. Последвали четири други подобни доставки, разказа Берг, като допълни, че не е знаел какво е пренасял. Норвежецът добави, че на два пъти се опитал да спре да играе ролята на куриер, но накрая отстъпил под натиск, упражняван от познатия му, предаде БТА.

"Може и да ме наречете наивен, ако поискате, но аз имах усещането, че съм лъган от норвежките служби за външно разузнаване", каза Берг.

Норвежките власти засега не са правили изявление относно връзките на Берг с норвежките служби.

Берг, който за известно време е работил за норвежката правителствена агенция, следяща за спазването на граничното споразумение между Норвегия и Русия, беше арестуван в Москва през декември 2017 г., като у него бяха намерени 3000 евро.

Обвинен от руските медии, че е събирал информации за руските ядрени подводници, той беше осъден на 14 години затвор. Беше освободен миналия петък в рамките на споразумение между Литва и Русия, приключило с освобождаването и на двама литовци в замяна на двама руски шпиони, задържани от Вилнюс.