Американският сенат прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг

https://www.24chasa.bg/novini/article/7889457 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Сенатът на САЩ прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг след месеци на протести в китайския полуавтономен район, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Законът за човешките права и демокрацията в Хонконг беше гласуван от Сената във вторник. Сега той трябва да бъде изпратен за одобрение в Камарата на представителите, която вече е гласувала подобно законодателство.

Законопроектът ще позволи да бъдат налагани санкции на официални представители на Китай и на Хонконг, които са нарушили човешките права, и изисква ежегоден преглед на благоприятния търговски статут, предоставен на Хонконг от Вашингтон.

Републиканският сенатор Марко Рубио заяви при представянето на законопроекта, че той ще изпрати послание на подкрепа към народа на Хонконг, който протестира за основни свободи пред лицето на китайското правителствено потисничество.

Китайското правителство обеща да наложи в отговор засега неуточнени ответни мерки.

Във вторник външното министерство на Китай определи случващото се в Хонконг като вътрешна работа и предупреди САЩ да не се намесват с "безотговорни изказвания"

Китай осъди днес приетия от американския сенат законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг и заяви, че ще предприеме необходимите стъпки, за да защити суверенитета и сигурността си, предаде Ройтерс.

В изявление китайското външно министерство казва, че САЩ трябва да престанат да се намесват в Хонконг и в китайските вътрешни работи и да се погрижат законопроектът за Хонконг да не стане закон.

Сенатът на САЩ прие единодушно във вторник законопроект, насочен към защита на човешките права в Хонконг в контекста на сблъсъците между продемократични демонстранти и полицията в китайския полуавтономен район. След одобрението на Сената законопроектът, който предвижда и възможност за санкции срещу официални представители на Китай и Хонконг, ще бъде изпратен за гласуване и в Камарата на представителите.