Доц. Мангъров за починалото дете: Снимка на белия дроб е показала, че няма нищо съществено

https://www.24chasa.bg/novini/article/7889605 www.24chasa.bg
Доц. Атанас Мангъров Кадър: БНТ

Ако случаят с 3-годишното дете беше в януари-февруари, диагнозата щеше да бъде грип. Той протича по този начин. Тук необичайното е сезонът - още не е започнала епидемия.

Това заяви пред БНТ началникът на Първо детско отделение на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" доц. Атанас Мангъров.

Специалистът каза, че става дума за скоротечно протичане на една инфекция.

Доц. Атанас Мангъров, началникът на Първо детско отделение на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров":

Аутопсията показва двустранна пневмония и трахеит. Другите случаи, при които се намира такава находка, са чума, антракс и грип, добави той.

"Всяка година имаме случаи в Добрич, в Пазарджик, във Враца, в Стара Загора, които протичат по същия начин само че по друго време на годината. При тях дълго време се водят експертизи.

Детето е видяно предния ден от личния си лекар, който му назначава лечение като за белодробна бактериална инфекция. Не го насочва към болница, защото явно не е било в такова състояние.

На другия ден родителите самостоятелно отиват в детската болница без направление. В тази болница се лекуват деца с различни заболявания и те е трябвало да чакат. Решили са, че не могат да чакат и са отишли в болница "Лозенец".

Детето е прегледано, дали са му минимални допълнения към лечението, назначено предната вечер от личния лекар. Но също са решили, че детето не е било за хоспитализация. Защо? Защото детето най-вероятно не е било за хоспитализация", коментира доц. Мангъров.

След това родителите връщат детето в детската болница, където му правят снимка на белите дробове.

"На тази снимка няма нищо съществено. Детето би могло да бъде изпратено за домашно лечение", посочва още специалистът.

Само 4 ч. по-късно в състоянието на детето настъпва драматично влошаване и втората снимка, която се прави, показва много тежки изменения.