20 години за Илия Стоичков, изнасилил с бухалка и убил доцента от Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7890679 www.24chasa.bg

20 години лишаване от свобода получи от пловдивския окръжен съд Илия Стоичков за грабеж и убийство на доцент Стефан Нейков, извършено по особено жесток и мъчителен начин.

На 2 юли м.г. в землището на село Оризари Стоичков пребил учения и му задигнал златен синджир с тегло над 11 г. Изгаврил се със 71-годишния мъж, като заврял бейзболна бухалка в ануса му. 

Пред разследващите Стоичков е обяснил действията си с това, че е бил афектиран. Съпругата му Иванка му признала, че доцент Нейков е правил с нея секс, а искал и пари, за да й помогне във взимането на изпитите в Аграрния университет в Пловдив. 

След прочитане на присъдата прокурорът Георги Пенев заяви, че ще я протестира, тъй като иска доживотен затвор. Обвинителят посочи, че ученият е бил смлян от бой. Аутопсията е констатирала кръвоизливи, счупени ребра, множество наранявания по главата и цялото тяло. Доцентът е издъхнал от мастна емболия. Близките му също искат убиецът да прекара дните си зад решетките. 

"Татко беше добър човек, уважаван специалист", каза пред "24 часа" Николай Нейков, който е главен асистент в Института по генетични ресурси в Садово. Там е работил и покойният му баща. 

И защитникът на Илия Стоичков - адвокат Красимир Елдъров,  ще обжалва. Тезата му е, че в случая става въпрос за настъпила смърт след умишлено нанесена телесна повреда, а не за убийство. Правистът подчерта, че Стоичков е правил изкуствено дишане на доц. Нейков, сам се е обадил на Спешна помощ.

Стоичков бе осъден и да заплати 100 000 лева обезщетение на съпругата на Нейков и по 60 000 лв. на сина и дъщеря му.