Земеделец, представил неверни данни, за да получи средства от ЕС, отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7891708 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

47-годишен мъж е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

По данни на съдебната институция, на 26 юли 2016 г. Дончо Д., в качеството си на физическо лице, спестил сведения, в нарушение на задължението да ги предостави, за да получи безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз.

Така чрез предоставените неверни сведения успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро, от които над 16 000 лева - от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет на България.

Дончо Д. притежавал и обработвал земеделска земя, но в документите за кандидатстването за безвъзмездна помощ той "пропуснал" да отбележи, че отглежда и шест животни. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма, уточняват от прокуратурата.

След одобряването на кандидатурата му за безвъзмездна помощ, спестените от Дончо Д. сведения станали известни на Държавния фонд "Земеделие", от където подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен. Неправомерно получените средства вече са частично възстановени.

Предстои делото срещу подсъдимия земеделец да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да