Симеонов зам.-шеф на парламента с помощ и от БСП, ДПС напусна залата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7892851 www.24chasa.bg
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Нормална практика - всяка група предлага и залата го гласува, успокоява Дариткова

Валери Симеонов стана зам.-председател на Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, патриоти и 20 от БСП.

Той бе номиниран от групата на “Обединени патриоти” за мястото на Явор Нотев, който загуби правото да седи в председателството, след като депутатите от “Атака” станаха независими. Симеонов бе избран със 118 “за”, 6 “против” и 6 “Въздържали се”.

“Безчестие! Той е един провалил се вицепремиер”, скочи Павел Шопов от “Атака” - единственият с изказване от трибуната по номинацията на лидера на НФСБ.

ДПС пък напусна пленарната зала. Изборът на Симеонов е обида към парламентаризма, обясни в кулоарите лидерът Мустафа Карадайъ.

“Това е поредното падение на Народното събрание и на депутатите от ГЕРБ и БСП, които извършиха този акт. Кошмарът на майките на деца с увреждания беше възнаграден от ГЕРБ и БСП”, каза той. И допълни, че така “ГЕРБ и БСП се олицетворяват с всичко онова, което символизира това недоразумение в политиката”.

С този акт границата на търпимост е прекрачена, той означава пълно отрицание на демократичните постижения, означава да властва национализмът, омразата, разделението, противопоставянето и агресията. Означава нагла провокация към парламентаризма и евро-атлантическите ценности, провокация към цялото общество, изброи Карадайъ. За ГЕРБ задържането на власт било над стабилността и сигурността на държавата.

“По-кротко, г-н Карадайъ! БСП няма да бъде заложник във вашата тристранна коалиция - ГЕРБ, ОП, ДПС. Едните управляват официално с ГЕРБ, другите го правите задкулисно. Разберете се вътре помежду си и не прехвърляйте семейните си раздори на нас. Не посягайте на авторитета на БСП”, отвърна остро по-късно във фейсбук Корнелия Нинова. Тя призовава ДПС да покаже, че границата на търпимост е прекрачена, като оттегли подкрепата си за Борисов, с което правителството щяло да падне. Задържането на ГЕРБ се дължи на ДПС, ако стабилността и сигурността на България са ви по-важни, го покажете с действия, не с голи думи, призова соцлидерката.

Обичайна практика е, когато парламентарните групи предлагат зам.-председател на НС, да се подкрепя това предложение, обясни шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Напомни, че в много случаи ГЕРБ не са приемали законодателни предложения на “Обединени патриоти”, но когато става въпрос за номинации за отделни длъжности в НС, трайната парламентарна практика била да не се оспорват предложенията.

Така, както сме подкрепили кандидатите на ДПС и БСП за зам.-председатели на парламента, така сме гласували и това предложение, обясни Дариткова.

Самият Симеонов не се притесни от реакцията на ДПС и “Атака”. Не съм очаквал от ДПС да ме подкрепят, това е един вид и номинация от тяхна страна, обясни той.

Писмо до парламентарната шефка Цвета Караянчева с искане изборът на Симеонов да бъде отменен изпратиха от гражданската инициатива “Системата ни убива Всички” и сдружение “Общност Мостове”.