Фирмите да плащат до 15 дни болнични на година, предлага Бисер Петков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7892949 www.24chasa.bg
Представители на синдикати, работодателски организации и институции бяха в парламента за среща с групата на “Воля” за болничните.

Измамници сега масово вземали по ден, за да слеят почивки, затова идеята бе да не се плаща само 1-ият. Валери Симеонов обещава нов интересен текст

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината е една от идеите за решаване на проблема с фалшивите болнични. Тя бе лансирана от социалния министър Бисер Петков вчера и ще бъде обсъдена в тристранния съвет заедно с всички останали мерки. Предложението дойде ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се внесе като законова поправка договорката между коалиционните партньори първият ден от болничните да не се плаща нито от работодателя, нито от НОИ.

Личният лекар да дава по-малко дни болнични накуп, а не досегашните 14 дни, предвижда друга идея на Петков. “Обсъжда се предложение да се намали този срок, мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа за до 7 дни”, каза министърът. Този път темата щяла да бъде широко дискутирана и да се намери решение, което да бъде подкрепено от всички, увери той.

След като премиерът е заявил, че въпреки решението на коалиционния съвет неплащането на първия ден от болничните няма да влезе в сила, значи ще е така, коментира пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов в кулоарите на парламента. “Но няма да се откажем толкова лесно, ще има интересен текст в тази посока, който ще е свързан с контрола”, предупреди той. Не е редно да се правим, че не забелязваме този негативен процес - на фалшиви болнични и злоупотреби, който се развива през годините, не е редно да се правим, че не виждаме огромната корупция, която се разширява сред медицинските среди, отсече той.

Симеонов обясни, че избрали точно първият ден от болничните да не се плаща, защото най-често хората си взимали по един ден, който да закачат към почивката.

Не първите 3, а първите 5 дни да са за сметка на работодателите, ще предложи пък КТ “Подкрепа” на тристранката, обяви вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис на брифинг в парламента след среща с “Воля”. Зам.-шефката на групата Кръстина Таскова обаче заяви, че партията ще продължава да настоява за отпадане на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни от болничния и за поемането им изцяло от НОИ. Ивелин Желязков от АИКБ пък предупреди, че очаква работещи мерки за контрол на болничните листове, които в последните години се увеличават, в противен случай щели да напуснат тристранката.