Мнозинство! Проф. Герджиков избран за ректор на Софийския университет за още 4 години (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7892978 www.24chasa.bg
Ректорът проф. Анастас Герджиков и членовете на общото събрание гласуват журналистите да влязат на изборите. СНИМКА: Румяна Тонeва

Предстои увеличение на заплатите с 60% до края

на мандата, финансови стимули за публикации,

привличане на повече студенти от чужбина

Проф. Анастас Герджиков беше избран втори мандат за ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. При регистрирани 358 членове на общото събрание в избора са участвали 335, действителни са 318 бюлетини, като с “да” са гласували 254 членове.

“Кандидатирам се за ректор на най-големия и най-стария университет в България, защото искам да доведа до успешен край усилията, които заедно положихме през последните 4 години Софийският университет да се стабилизира финансово, да се развие и да заеме достойно място между европейските университети. След финансовото стабилизиране през предходния мандат можем да насочим в много по-голяма степен вниманието си към същинските задачи - повишаване на качеството и много по-голяма интернационализация на образованието и на научните изследвания, а оттам и заемане на по-достойно място в международните класации”, каза проф. Герджиков пред членовете на общото събрание преди началото на изборите.

Проф. Герджиков обеща увеличение на заплатите с 60% през новия си мандат, повишение на възнагражденията за наднормени часове, профилактични здравни прегледи за преподаватели и служители. Вдигането на заплатите е реалистично, обясни ректорът - и през първия мандат университетът е постигнал приблизително същото. “Досега това ставаше с повишаване на държавната субсидия, с повишаването на таксите и на собствените приходи. Надявам се да бъдем успешни във всичките дейности”, обясни ректорът.

Непрекъснат дебат

как да изглежда

университетът на

бъдещето,

стимулиране на изследванията, публикационна активност - това са основните приоритети в академичната дейност. Сред важните задачи пред Герджиков е и привличане на повече чужди студенти.

“Има много неща, които са същностни. Едно от тях е да развием университета по един модерен начин, защото технологиите се развиват с такава скорост, че университетите трудно ги настигат. Ние трябва да променим университета по един начин, по който преподаването, учебните програми да бъдат постоянно обновявани и в крайна сметка да подготвим университетите за един променящ се свят”, заяви той пред събранието.

“В края на мандата всички задължения, които не се оспорват, са почти изцяло изплатени. Финансовото състояние на СУ през последните 4 г. се подобрява. През април имах удоволствието да разбера

и от НАП, и от общината,

че университетът

нищо не дължи”,

каза ректорът в отчета за първия си мандат.

Вратата ми винаги е била отворена и ще продължи да бъде отворена за всички вас, без оглед на формални приемни часове, както обещах преди 4 години, обърна се още ректорът към колегите си.

Кандидатурата му за втори мандат беше издигната от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, друга не бе вмнесена. Бил е заместник-министър на образованието и науката от 2001 до 2003 г. и управител на фонд “Научни изследвания” от 2008 до 2009 г. Проф. Герджиков води лекции по латински език и римска литература в катедра “Класическа филология”. Той е първият преводач на Аристотеловата “Политика”.

Въпреки че на изборите в сряда с с решение на общото събрание журналисти бяха допуснати до заседанието в емблематичната 272-а аудитория в Ректората,

висшият орган на

университета не прие

предложението на проф.

Герджиков медии да

бъдат допускани по

принцип на събранията

“В началото аз предложих конкретното заседание да бъде открито за медиите и всички се съгласиха. Сега това не беше подкрепено по принцип. Причината е, че са нужни 201 гласа, а в залата присъстват около 230 души - просто нямаше достатъчен кворум” обясни ректорът.

Противниците обясниха, че може да се окаже, че присъстват и хора, които са далече от идеята за медия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди е зачеркнал сестра си Ивана и не иска да има нищо общо с нея. Причината е войната й с жена му Уанда Нара. Сексапилната роднина на голаджията не може да понася снаха си. И не го крие. Ивана не пропуска възможност да нападне Уанда. "Брат ми и аз не сключихме мир - признава Ивана

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.