Видеокарта на полет погрешно показа украинския град Донецк като руски

https://www.24chasa.bg/novini/article/7893575 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Видекарта на полетите в информационната система на един от маршрутите на германската авиокомпания Луфтханза показа украинския град Донецк като руски, алармира пътник на борда при полет от Осака в Япония до Мюнхен, предаде ДПА.

За грешката съобщи в Туитър днес украинският дипломат Олексий Макеев, който се обадил на авиокомпанията да я поправи. Той приложил и видео, предава БТА.

Украинското правителство разглежда Русия като окупатор в нейните източни области, включително и град Донецк. Москва все още официално смята, че градът е на украинска територия. Проруските сепаратисти там обявиха източните Донецка и Луганска области за независими републики, макар че те не са получили международно признание.

Макеев отбеляза, че има и руски град със същото име - Донецк, но че картата на Луфтханза очевидно е визирала украинския град с население от близо 1 милион души.

Луфтханза се извини за грешката и каза, че тя се е получила при използването на софтуерна програма, купена от американска компания. Поискана е спешна актуализация на програмата. Поднасяйки извиненията, говорителка на авиокомпанията каза, че този софтуер е бил инсталиран само на самолетите "Еърбъс А350".