Куба: САЩ помагат на арестуван опозиционер и сеят раздори сред народа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7893588 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Куба обвини днес най-високопоставения дипломат в американското посолство в Хавана, че поддържа тясно сътрудничество с Хосе Даниел Ферер, лидер на най-голямата опозиционна група на острова, който лежи в ареста, предаде АП.

Обвиненията към американската шарже д'афер Мара Текач са в контраст с поддържания досега спокоен тон на кубинския режим в отношенията със САЩ въпреки кампанията на администрацията на Доналд Тръмп да пречи на приходите на Хавана и доставките на петрол за Куба, отбеляза информационната агенция, предава БТА.

Текач и посолството на САЩ се опитват да всеят раздор сред кубинците, като "набелязват сфери на икономиката, в които могат да налагат силови мерки, и се опитват да клеветят и дискредитират постиженията на кубинското правителство и кубинската революция", се казва в изявлението на правителството в Хавана.

Ферер бе арестуван миналия месец по причини, които останаха неясни до тази седмица. Негови поддръжници съобщиха, че му е предявено изфабрикувано обвинение в нападение. САЩ, опозиционни групи и правозащитни организации настояха за освобождаването му.

Официозът на Кубинската комунистическа партия - в. "Гранма" днес писа, че Ферер е бил задържан на 1 октомври заедно с още трима души по подозрение в отвличане и насилие срещу друг човек. В текста се подчертава, че САЩ използват случая в кампания за очерняне на Куба.

Патриотичният съюз на Куба, оглавяван от Ферер, е най-голямата опозиционна организация в страната, активна предимно за източната част на острова. Организацията свиква спорадични протести срещу правителството, което нарича участниците в тях наемници на САЩ и кубинската емиграция.