Нено Димов: Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели

https://www.24chasa.bg/novini/article/7894096 www.24chasa.bg
Нено Димов СНИМКА: Архив

Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, който даде информация за действията на МОСВ по отношение на водната криза в Перник. Той информира, че за периода 2018 - 2019 г. ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим. Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир "Студена" е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване, отбеляза министър Димов, цитиран от БТА.

Той посочи, че заявката на ВиК Перник за месец ноември е удовлетворена с количества, одобрени в годишния график за много суха по влажност година.

Министър Димов каза, че през август 2019 г. между МОСВ и ВиК Перник е бил подписан договор за изграждане на водна инфраструктура.

Проектът се финансира по ОП "Околна среда" 2014-2020 г. С него ще бъдат увеличени събираният и третираният товар за замърсяването на отпадъчните води, ще се намалят загубите на водата във водоснабдителната мрежа и ще бъде подобрено водоснабдяването на гражданите. Той информира, че по предварителни проучвания с реализацията на проекта за Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с 2,8 куб. м. По думите на Димов ще се осигури непрекъснато водоподаване и ще се рехабилитират около 24 километра водоснабдителна мрежа, ще бъде изградена и нова 3 км инфраструктура. Реализираните дейности ще подобрят екологичното състояние на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лв.

През 2019 г. в заявките на ВиК - Перник за промишлено водоснабдяване за "Стомана Индъстри" и Топлофикация "Перник" от язовир "Студена" са за количества отговарящи за средна по влажност година, но след проверки на Басейнова дирекция е установено, че дружествата са ползвали по-малки количества, отговарящи на суха година, обясни министър Димов.

По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.