Нено Димов: Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели

https://www.24chasa.bg/novini/article/7894096 www.24chasa.bg
Нено Димов СНИМКА: Архив

Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, който даде информация за действията на МОСВ по отношение на водната криза в Перник. Той информира, че за периода 2018 - 2019 г. ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим. Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир "Студена" е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване, отбеляза министър Димов, цитиран от БТА.

Той посочи, че заявката на ВиК Перник за месец ноември е удовлетворена с количества, одобрени в годишния график за много суха по влажност година.

Министър Димов каза, че през август 2019 г. между МОСВ и ВиК Перник е бил подписан договор за изграждане на водна инфраструктура.

Проектът се финансира по ОП "Околна среда" 2014-2020 г. С него ще бъдат увеличени събираният и третираният товар за замърсяването на отпадъчните води, ще се намалят загубите на водата във водоснабдителната мрежа и ще бъде подобрено водоснабдяването на гражданите. Той информира, че по предварителни проучвания с реализацията на проекта за Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с 2,8 куб. м. По думите на Димов ще се осигури непрекъснато водоподаване и ще се рехабилитират около 24 километра водоснабдителна мрежа, ще бъде изградена и нова 3 км инфраструктура. Реализираните дейности ще подобрят екологичното състояние на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лв.

През 2019 г. в заявките на ВиК - Перник за промишлено водоснабдяване за "Стомана Индъстри" и Топлофикация "Перник" от язовир "Студена" са за количества отговарящи за средна по влажност година, но след проверки на Басейнова дирекция е установено, че дружествата са ползвали по-малки количества, отговарящи на суха година, обясни министър Димов.

По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.