Борисов в Загреб: С избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7894197 www.24chasa.bg

"С Андрей сме добри приятели от много години. На Хърватия й предстои председателство.Темата Западни Балкани отново ще е на дневен ред. В България сме домакини на Берлинския процес догодина, където, знаете, идват лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Австрия. Освен това сме домакини на процеса „Акаба“. Заедно в краля на Йордания ще организираме две събития. Те са посветени на контратероризма и контрарадикализма. И двете събития ще са в България. С Андрей Пленкович има да направим доста неща заедно. Най-важното е да се координираме в момента". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с хърватския премиер в Загреб.

"Вчера проведох срещи с нашите т.н. сестрински партии. Не случайно Мицковски заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО и аз настоявах това да бъде декларирано. За да може една страна уверена да върви към ЕС и НАТО, всички партии трябва да са го декларирали и приели", добави той.

"Антибългарската реторика не само трябва да бъде забранена, но и да са убедени, че не е правилна. Ние не сме били окупатор на никого. Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и какъвто ние от векове сме го възприели. Ако искат да вървят напред, ясни са ценностите. Те са го чули от мен, повторил съм го в тяхно присъствие и съм ги накарал да го декларират. Големи български градове се казват Гоце Делчев, така че компромиси по тези теми няма", обясни премиерът относно историческите факти, които стават обект на спор със Северна Македония.

Бойко Борисов Кадър: Фейсбук
Бойко Борисов Кадър: Фейсбук

„Естер де Ланге е един от приятелите на България. Тя си направи труда да прелети над границата, да разгледа системите ни за контрол. Каза, че е изключително впечатлена. Тя го заяви на глас, пред всички. Считам, че това е важно. Ние сме държава, която се справя с контрабандата, с мигрантите”, добави Борисов.

„И кандидатът за ректор на Софийски университет беше един, но не видях протести”, заяви още той.

"На ЕНП й трябва такъв лидер като Туск, за да ни води като едно семейство на следващите избори. Мария Габриел заема едно много високо място и ако гласуват за нея за зам.-председател, би било голямо признание за България. Смятам, че и с избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани. Урсула фон дер представи Мария Габриел с такъв аплон, с такава радост, че работи с нея и то по такива теми. Видяхте радостта на всички канцлери, комисари", заключи премиерът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал