Проучване показа, че Китай не е виновен за замърсяването на въздуха в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7894324 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Китай често е обвиняван от Южна Корея, че е основна причина за смога. Но резултатите от съвместно проучване на китайски, южнокорейски и японски учени, представени от Южнокорейския национален институт за екологични изследвания, показаха, че всъщност източник на ултра-финия прах са местните фабрики, bulgarian.cri.cn.

Проучването ще помогне на страните в Североизточна Азия да открият реалните причини за замърсяването и да работят заедно в борбата с него.

Резултатите от него показаха, че средно 51,2% от ултра-финия прах в Южна Корея се дължи на вътрешни фактори. В същото време Китай и Япония допринасят с 91% и 55,4% за собственото си замърсяване. „Неразумно е Япония и Южна Корея да обвиняват Китай за ултра-финия прах там само заради бързото развитие на Китай и сериозното замърсяване в някои райони на страната", каза научният сътрудник от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките Уан Гънчън пред Глобъл таймс.

За да се справи с регионалното замърсяване, Китай активно работи с Южна Корея и Япония. Трите държави си сътрудничат от години в контрола на трансграничното замърсяване.

През септември „Ройтерс" съобщи, че тази година китайската столица Пекин е на път да излезе от списъка на 200-та най-замърсени града в света, тъй като опасните концентрации на замърсяване във въздуха стигнаха до най-ниските си стойности през август.

Според съобщение в индийските медии Пекин е добър пример как един голям град в развиваща се държава успява да балансира между защитата на околната среда и икономическия растеж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение