Стартира създаването на Единна информационна системи за ВиК услугите и регистър на асоциациите по ВиК и на ВиК операторите и Информационна система за водностопанските системи и съоръжения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7895797 www.24chasa.bg

Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпълнява проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

В рамките на проекта започна разработване на Единна информационна система за ВиК услугите и регистър на асоциациите по ВиК и на ВиК операторите и Информационна система на водностопанските системи и съоръжения. Двете информационни системи се създават съгласно разпоредби от Закона за водите и имат съществено значение при взимането на стратегически и управленски решения свързани с развитието на ВиК отрасъла.

Планирано е Единната информационна система за ВиК услугите и регистър на асоциациите по ВиК и на ВиК операторите да събере голям обем от информация на национално ниво относно основни показатели за качеството и цените на предоставяните ВиК услуги, както и информация за асоциациите по ВиК, общините, ВиК операторите и други. Това е важен инструмент, който ще се използва активно при оперативната работа на редица компетентните органи Информацията в Единна информационна система ще е публично достъпна за потребителите на ВиК услуги на територията на цялата страна.

Водата е изключително важен от стопанска, социална и природна гледна точка ресурс за България. За рационалното използване на водите е необходимо да се осигури устойчив модел на управление на системите и съоръженията в сектор „Води“, за което ще допринесе създаването на Информационната система за водностопанските системи и съоръжения. В нея ще се съдържат данни за вида, местоположението, собствеността, договорни отношения за предоставени права за стопанисване, поддържане и експлоатация, технически параметри на съществуващите системи и съоръжения, като язовири, деривации, напоителни системи, резервоари, помпени и пречиствателни станции, довеждащи водопроводи, водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения. Тя ще служи за подпомагане на отговорните институции при вземането на стратегически решения по изпълнение на държавната политика свързана с дейностите по експлоатация, изграждане, реконструкция и модернизация на водностопанските системи и съоръжения.

www.eufunds.bg

Проект: „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Медали на деца футболисти раздаде актьорът Деян Донков. Той отличи малките играчи на изкуствено игрище в столицата. Компания на Донков правеха двамата му синове, които той беше взел за компания.

Халфът на "Левски" Мартин Райнов заяви, че е имало стопроцентов фаул срещу него при отменения гол на "Черно море" в двубоя за Купата на България. "Сините" победиха с 1:0 и се класираха за 1/4-финалите на надпреварата. Единственото попадение вкара именно Райнов в 23-ата минута. "Имаше стопроцентова фаул срещу мен - каза той