Грудев: Пускаме мерки за биосигурност на фермите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7895895 www.24chasa.bg

Пускаме мерки за биосигурност на фермите, обяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев пред представителите на агробизнеса преди церемонията за връчване на приза "Агробизнесмен на България" за 2019 г.

След като поздрави екипа на Медийна група „България” и на в. „Български фермер” за упоритостта да носи дълги години флага "Агробизнесмен на България" и да връчва наградите на успелите български фермери, предприемачи и иноватори, Васил Грудев на първо място постави мерките за биосигурността във фермите.

Той обясни новата мярка 5, която ще бъде пусната, извънредния прием по мярка 4.1 за биосигурност. Постави акцент и на мярка 1 - за пръв път с целеви бюджети за университетите, която ще е обучителна.

Грудев: Пускаме мерки за биосигурност на фермите

Работата на ДФ "Земеделие" вече е структурирана така, че да работи на бързо оперативно ниво, каза Грудев. Преодолени са изоставанията по първия прием по мярка 4.2 за преработватели. Договорили сме 130% от бюджета. По втория прием ще слезем по-надолу като възможност за сключване на договори за повече бенефициенти, обясни той.

Днес бяха пуснати парите за акциза – 74 млн. лева, които още утре ще постъпят по сметките на земеделцитe. Средствата бяха разпределени на 10614 земеделски стопани, заяви още Васил Грудев. Подпомагането представлява 86,7% от одобрения бюджет, който е 84 млн. лв. за 2019 г. Останалата част, в размер на над 11 млн. лв., ще бъде изплатена с втори транш в началото на 2020 г. Финансовата подкрепа по схемата е изчислена на база на 0.37 лв. за литър, обясни изпълнителният деректор на фонда.

Грудев обяви още, че следващата седмица овцевъди и козевъди ще получат втория транш по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози- майки, обвързани с производството. С превеждането му ДФ „Земеделие“ въвежда като добра практика финансирането по схемите от директните плащания, по което има 2 транша, да се затваря в рамките на финансовата година, заяви той.

Близо 900 млн.лв. ще бъдат преведени на земеделските стопани през декември. В началото на месеца ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни с бюджет от 120 млн.лв.

„След 9 декември стартираме и най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) – над 600 млн. лв., а до 20 декември ще се изплатят средствата по мярка 13 за необлагодетелстваните райони с бюджет от над 100 млн.лв“, обясни Грудев. Ще бъде изплатен и четвърти транш от близо 10 млн. лв. на свиневъдите.

А обвързаните схеми за плодове и зеленчуци ще стартират следващата година – за целта фондът ще предостави график по дни.

Целия график за плащания за първото тримесечие на 2020 г. фондът ще публикува скоро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон