България и Азербайджан ще си сътрудничат интензивно в областта на сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896280 www.24chasa.bg
Вилаят Ейвазов и Младен Маринов СНИМКА: МВР

В рамките на официална визита министър Младен Маринов проведе срещи с президента на Република Азербайджан Н. Пр. Илхам Алиев и с вътрешния министър генерал-полковник Вилаят Ейвазов, съобщава пресслужбата на българското вътрешно министерство.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е начело на българската делегация, която е на официално посещение в Република Азербайджан.

В делегацията са включени директорите на ГД "Борба с организираната престъпност" главен комисар Ивайло Спиридонов и на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Висока оценка за интензивния политически диалог, основан на взаимно приятелство и доверие, бе дадена по време на срещата на министър Маринов с президента на Република Азербайджан Н. Пр. Илхам Алиев. Страните изразиха задоволство от динамичното и позитивно развитие на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес.

Отчетена бе и възможността за разширяване на взаимодействието в областта на вътрешните работи в контекста на общите предизвикателства пред сигурността. За надграждане на двустранната правна рамка в тази сфера министрите на вътрешните работи Младен Маринов и генерал-полковник Вилаят Ейвазов положиха подписи под Допълнителен протокол към Споразумението за сътрудничество в борбата с престъпността, подписано през 2012 г. Двамата отбелязаха, че документът очертава платформа за практическо приложение на споразумението и за интензивно взаимодействие в областта на сигурността, при спазване на най-модерни стандарти в защита правата на гражданите в контекста на засиления икономически и туристически обмен между страните.

Договорено бе и установяване на сътрудничество по отношение обучението на кадри. В рамките на официалната визита българската делегация проведе разговори с генерал-полковник Елчин Гулиев, директор Държавната гранична служба на Република Азербайджан. Бяха представени добри примери за ползотворен обмен в областта на управлението на границите и граничната сигурност. Българската страна изрази готовност за споделяне на опит в сферата на обезпечаване сигурността на границите, борбата с нелегалната миграция, трафика на хора и др. видове трансгранична престъпност.

Страните подписаха Споразумение за сътрудничество по граничните въпроси. Готовност за продължаване на добрия експертен обмен и споделяне на практически опит бе заявена и по време на срещата с директора на Държавната служба по миграция Вусал Хусейнов. Българската делегация посети и се запозна на място с дейността на "ASAN Service" Център No 5 на Държавната агенция за публични услуги и социални иновации към Президента на Република Азербайджан.