Педиатърът д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896366 www.24chasa.bg
Д-р Елена Георгиева КАДЪР: Би Ти Ви

"Изключително трудно ми е да говоря за смърт на дете в Деня на християнското семейство", каза пред пред Би Ти Ви педиатърът д-р Елена Георгиева, отстранена заради смъртта на 3-годишния Александър.

"Аз съм лекар и педиатър с 36-години стаж, имам три деца и двама внука. За мен отглеждането на деца е призвание", поясни тя.

"Не системата, а болестта уби Алекс. Увреждане на дихателните пътища, на белия дроб, което се развива в рамките на часове, независимо дали детето е интубирано или не. В един момент организмът престава да разчита на защитата на имунната система. Прецених, че той е за болнично, но не за интензивно лечение", каза Георгиева.

"В рамките на половин час съм преценила, че детето е за болнично лечение. Родителите не желаеха да отидат на друго място. Детето в момента, в който постъпи в нашата клиника, нямаше нужда от интензивно лечение. Впоследствие неговото състояние се влоши", добави тя. 

"Има болести, които не могат да бъдат повлияни. Петима лекари сме се занимавали с обгрижването на Александър. Днес тук съм само аз.  Случаи като този, които са изключително драматични, са повод за разговор за проблемите. България е пред демографска криза, но преди това се развива криза в здравеопазването. Нарушават се връзките в отделните звена и когато хората потърсят помощ, оставят с чувството, че не са обгрижвани", каза д-р Георгиева. 

"Още веднъж ще кажа - не системата уби Алекс, а заболяването. Системата, за мое съжаление, не даде време на родителите да осмислят трагедията си. Колегите застанаха плътно до мен. Всичко това ми дава сила да направя каквото се налага за изясняване на ситуацията. Родителите се превърнаха в наказателна палка, преди да завърши разширения медицински одит. На мен ми бе дадено да разбера, че е по-добре в този момент да не съм в болницата. Излязох в неплатен отпуск", каза още тя. 

"Нито за момент не съм си помисляла, че това дете няма да бъде прието. В клиниката трябваше спешно да бъде лекувано кърмаче с епилепсия и продължителен гърч. Приех отговорността да размествам деца. Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала: ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост", допълни още д-р Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В чистачка се превърна Тита. Сексапилната изпълнителка яхна машина за миене на пода. Облечената като за дискотека, изпълнителката на "Антилопа" не се притесни да върши работа, различно от нейната. Цицеронестата блондинка умело управлява големия уред. Протежето на Криско въртя гефрека на машината и излъска целия под на помещението

Половинката на мотоциклетиста Андреа Яноне - Джулия де Лелис, е известен модел и инфлуенсър. Като такава тя се стреми да поддържа вниманието на последователите си постоянно. Наскоро написа книга за кариерата си, която се оказа доста успешна. Сега публикува своя снимка, която тв водещата Барбара д'Урсо определи като шокираща

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската