Държавната дума на Русия одобри закон, позволяващ физически лица да са чуждестранни агенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896433 www.24chasa.bg
Държавната дума на Русия одобри закон,
позволяващ физически лица да са чуждестранни агенти
СНИМКА: Pixabay

Долната камара на руския парламент (Държавната дума) окончателно одобри закон, позволяващ физически лица да бъдат определяни като чуждестранни агенти, предаде ДПА.

Сега властите могат да принудят юридически лица, замесени в обслужването на интереси на чужди сили, да се регистрират като "чужд агент" или в противен случай да бъдат закрит.

Законът обаче беше променен, за да позволи на физически лица да бъдат дефинирани като "чужди агенти", се казва в изявление на долната камара на парламента, предава БТА.

Промените в закона се очаква да засегнат хора, които "разпространяват медийни материали", става ясно от изявление на Държавната дума. Посочените за чуждестранни агентни лица ще трябва да се регистрират в специален регистър. В изявлението на Думата не се казва какви санкции ще бъдат налагани на тези, които не изпълнят задължението си да се регистрират.

Миналия месец руската гражданка Мария Бутина, която бе вкарана в затвора в САЩ по обвинения в опити да действа като нерегистриран чуждестранен агент, бе депортирана в Русия, припомня ДПА. Руският сенатор Леонид Слуцки отправи призив към Бутина да стане депутат в Държавната дума, припомня ДПА.