Дамян Колев, който спаси 23-ма от пожар, не се чувства герой, за хора пак ще влезе в огъня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896558 www.24chasa.bg
За смелостта си Дамян Колев получи благодарности и награда от кмета на Димитровград Иво Димов.

Вършех си работата, каза скромно 29-годишният охранител на изгорялото общежитие за бедни в Димитровград

Помощ, ограбват ме, крещяла песионерка, докато я изнасял от стаята ѝ

Писъци огласят общинския приют за бедни в Димитровград. 29-годишният охранител Дамян Колев се хвърля в огъня, за да спаси хората.

“Страшно беше -

като във филм

на ужасите

Пламъците бяха огромни”, разказаха хора от квартала, събудени от миризмата на дима, от воя на сирените и от крясъците на паникьосаните обитатели на общежитието. “Ревяхме и бягахме. Дамян реагира много адекватно”, разказва една от евакуираните жени.  

Миризма на дим и изгоряло пръв усетил на 5 ноември гардът Дамян Колев, докато кара 24-часово дежурство в общинското общежитие в кв. “Славянски”.

“Бях на работа - нощна смяна, усетих мирис на изгоряло. Излязох да погледна и видях, че гори стаята от първия етаж - откъм южната страна”, спомня си Дамян Колев.

Той позвънил в районното управление на полицията и веднага след това започнал да спасява обитателите.

Хората пищели, огънят обхванал и покрива на приюта. “Тук има деца, жени и възрастни хора. Целта ми беше да помогна първо на хлапетата”, споделя охранителят.

На първия етаж, откъдето започнал пожарът, заварил трима възрастни припаднали. Успял да ги изнесе навън, до стълбите пред централния вход.

“Едва дишаха от

дима, вероятно

още малко им

оставаше,

за да се пренесат в отвъдното. Щастлив съм, че успях да ги изнеса навреме”, казва Дамян, на когото хич не му се говори за станалото.

След като извадил тримата, нагълтали се с дим, той се върнал да евакуира и останалите 20 от общежитието. “Паникьосването ги накара да тичат към вътрешността на сградата вместо към изхода”, спомня си служителят към общинската охрана.

Наложило му се

да разбива врати, защото по-възрастните, настанени тук, отдавна спели. При поредното разбиване на врата на спално помещение вдигнал пенсионерка и я понесъл към изхода. “Помощ, ограбват ме!”, разкрещяла се в съня си жената, която осъзнала какво става близо половин час по-късно. 

Междувременно Дамян успял да изведе навън всички, строил ги и дори ги преброил. От 6 г. работи на това място и познава обитателите не само физиономия, но и по име.

“Причина за произшествието е неизправна електрическа печка”, информираха от полицията. По случая е образувано досъдебно производство. Разследва се причиняване на пожар по непредпазливост”, казаха от полицията.

Запознати със случая допълниха, че печката е включена от 38-годишния Васил. Той имал психически отклонения, заради които нееднократно е бил лекуван. Преди време му предложили да бъде настанен в защитено жилище, но отказал. Сега димитровградчанинът ще бъде лекуван за пореден път, съобщиха от социалните служби. Той е настанен в психодиспансера в хасковския квартал “Болярово”.

“Не съм герой. Вършех си работата.

Ако се наложи,

не дай си боже,

пак ще постъпя

по същия начин”, казва кротко младият мъж. Разказва, че смените му в приюта продължават половин денонощие. “Тук прекарвам по 12 часа. Хора сме, не мога да ги изоставя. Свикнал съм с обитателите на общежитието и чувствам привързаност към тях, иначе няма да сме човеци!”

Такава е житейската мъдрост на Дамян Колев. Той е женен и баща на 2 деца - има момиченце на 3 г. и момченце на 9.

Споделя, че е успял да надмогне страха. Бил е пазач в димитровградския ТЕЦ “Марица 3”, а също и на гробищата. “Майка ми работи 25 г. в местната болница, доста неща съм видял”, откровен е гардът.

Награда от кмета Иво Димов получи Дамян Колев за адекватната си реакция в пожара.  

“Благодарение на професионализма и бързата реакция на Дамян

хората бяха

изведени

навреме и

не се стигна

до трагичен

инцидент

Благодаря му от свое и от ваше име за проявената смелост и съобразителност”, каза пред новия общински съвет кметът на Димитровград.

Десет дни след инцидента изгорялата част от покрива на общежитието вече е ремонтирана. Обитателите на изгорелите стаи са настанени в другото крило на сградата, което не е засегнато от пламъците. От общината започнаха спешен ремонт на опожарената част.

От кметството оборудваха стаите с легла, спални комплекти и печки. От Българския червен кръст също помогнали с доставка на дрехи и храна. Предстои съсипаните стаи съвсем скоро също да бъдат ремонтирани. Всичко това ще струва около 30 000 лева.