Държавата създава фонд за борба с градушките

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896693 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Държавата ще създаде компенсационен фонд за борба с градушките съвместно със земеделските производители. Това заяви днес в Троян заместник- министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева, предава БГНЕС.

В момента се правят разчети и правна обосновка за създаването на фонда на базата на опит от Унгария, като чрез него България ще може да кандидатства за евросредства за управление на риск. На днешния форум на производителите на малини и ягоди в Троян стана ясно, че основният проблем за производителите е зачестилите градушки, които унищожават до 100% от продукцията им.

Според земеделските производители промените в климата са довели до зачестяване на силните градушки през последните години.

През пролетта имаше такива градушки, които в районите на Летница, на Лозница и на Попово нанесоха изключително големи вреди на ягодите, които достигнаха над 100%, заяви Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите.

„Пораженията от градушките при нас са много по-големи отколкото при зърнопроизводителите. Защото нашите площи са по-малки, един производител на плодове и зеленчуци има средно по 60-70 дка средно. Докато един зърнопроизводител има стопанство от 10 хиляди декара, няма как да мине градушка от 10 хил.дка, каза Айхан Хашимов, малинопроизводител.

Едва една трета от страната е покрита с ракетни площадки, част от национална система за борба с градушките, заяви Виргиня Кръстева, заместник- министър на земеделието,

„Миналия месец се срещнахме с колеги от Унгария, които са изградили компенсационен фонд, който е съвместно с участието на земеделски производители и с държавата. Този фонд се изгражда, за да има възможност държавата да кандидатства по мярка от ПРСР и управление на риск. Целта на тези средства е акумулиране на такъв фонд и до 90 процента е възможно да се покрие страната, обясни Кръстева.

Кръстева допълни, че в момента се правят разчети и се изготвя норматив за бъдещия фонд, като той ще бъде ситуиран в Разплащателната агенция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона