Хиляди хора по света стават жертви на противопехотни мини годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7897439 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Близо 6900 души са убити или осакатени миналата година от противопехотни мини, самоделни бомби и неексплодирали боеприпаси, въпреки че преди две десетилетия влезе в сила международно споразумение, забраняващо подобни оръжия, съобщава годишен световен доклад на коалиция на неправителствени организации, цитиран от ДПА.

Повече от 3000 души са загинали, а близо 3800 са ранени през 2018 г., се казва в доклада на Международната кампания за забрана на противопехотните мини (МКЗПМ), публикуван днес в Женева.

Много от жертвите са в зони на конфликти като Афганистан, Мали, Мианма, Нигерия, Сирия и Украйна, предава БТА.

Въпреки големия брой жертви Конвенцията от Отава от 1997 г. се е оказала успешна, защото е довела до спиране на производството и използването на противопехотни мини в повечето държави, съобщава МКЗПМ.

"Тя е спасила десетки и дори стотици хиляди животи, крайници и домакинства", каза Стийв Гус от "Хюмън райтс уоч", една от няколкото неправителствени организации, взели участие в написването на годишния доклад на МКЗПМ.

През последната година противопехотни мини са били разполагани от правителствените войски и въоръжени групировки в Мианма, както и от въоръжени групи в Йемен, Афганистан, Пакистан, Индия и Нигерия.

Според доклада самоделни мини са били изработвани от въоръжени групировки в няколко държави, включително като "масово производство" от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.