Всяка година 1 млн. мъже с диагноза рак на простатата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7897519 www.24chasa.bg
Стамен Банковски, изпълнителен директор, доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското урологично дружество, Найден Тодоров от "24 часа" и президент на Българската асоциация на спортните журналисти и Ангел Станков - треньор на отбора на ветераните на "Левски". СНИМКА: Румяна Тонeва

Легенди на “Левски” популяризират необходимостта от профилактични прегледи за ранно откриване.

“Годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата. Това са 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. Това заяви Стамен Банковски преди футболен мач между легенди на футболния “Левски”, лекари уролози и спортни журналисти. Срещата бе под мотото “Заедно срещу рака на простатата”. За да популяризират нуждата от профилактични прегледи чрез футболния мач се включиха бившите играчи на “Левски” Димитър Телкийски, Станислав Ангелов, Даниел Боримиров, Дончо Донев, Христо Арангелов, Ангел Станков, Емил Велев, Илиян Симеонов и Емил Спасов.

Инициативата се организира в партньорство с Българското урологично дружество, ПФК “Левски” и Българската асоциация на спортните журналисти. Повод е Световният месец за превенция на мъжкото здраве, който се отбелязва всяка година през ноември. Лица на кампанията тази година са старши треньорът на “Левски” Петър Хубчев, неговият асистент Георги Донков, капитанът Живко Миланов и вратарят Милан Миятович.

“Ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване сред мъжете, като за САЩ е второто по смъртност заболяване, а за Европа – трето”, обясни доц. д-р Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското урологично дружество. Той допълни, че в България през последните години ракът на простатата заема или второ, или първо място сред онкологичните заболявания като причина за смъртност сред мъжете.

Ракът на простатата няма характерни ранни симптоми. Рискови фактори са възраст над 55 г., семейната история, факторите на околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта.

Всеки мъж, навършил 55 г., веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на специфичен маркер и при необходимост да посети уролог, заяви още доц. Георгиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на