Борисов и Нинова се карат за самолети, Шенген и Перник (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7898178 www.24chasa.bg

Изпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосан съм, че все още не е факт. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Това питане е от 2 месеца и половина. Да, веднъж отсъствах и аз, защото боледувах, но това са 2 месеца и половина, откакто съм направила питането. На 3-и септември в Германия изненадващо, без решение на парламента и Министерския съвет, премиерът на своя глава заявява следното - В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген, дори да съм в опозиция. Какво ще се промени - много важно, няма да си показваме картите, напомни Нинова от трибуната.

Предпоследно - какво е мнението на правителството за бъдещето на България в Шенген и бъдещето на Европа в Шенгенското пространство, попита Нинова.

Използвам случая да ви поздравя за последното представяне на местните избори. Поредно добро представяне. Демокрацията много добре е определила и на изборите хората решават кой да ги управлява. Не мога да приема вашата оценка. Интересуваме тази на хората. Себастиан Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този Фалкон и беше свободен само Eърбъс. Но нека напомня, че този тогава ненужен самолет на държавата от 100 млн., а бяха докарани и два такива, ние с мъка върнахме единия, а понеже ми задават и въпроса колко струва на президента Радев да отиде с него до Китай, затова са купувани тези самолети и то от вас. Те са за това, пътуват делегации, пести се време и т. н., отвърна Борисов на декларация на Нинова от по-рано, че според публикация в немско издание от конгреса на ЕНП в Загреб, само Борисов е ходил с правителствен самолет, а например Себастиан Курц е пътувал в икономическа класа в обикновен самолет.

Всичко, което е трябвало да се направи за Шенген е направено. Това е заслуга и на вашето, и на нашето правителство. Всички страни по него са се произнесли. Бях гост в Бундестага като добър пример как пазим границата. Тогава те казаха - ние много ви подкрепяме за Шенген. И това много ме ядоса, защото кой на каквато трибунка излезе и казва - ние ви подкрепяме за Шенген. Ама какво ми говорят, че ни подкрепят? Ние сме изпълнили всички критерии, категоричен бе Борисов.

Говорите за болничните листове, на коалиционните съвети с колегите си обсъждаме всякакви проблеми, които трябва да решим. Защо го говорите сякаш е пост фактум и има внесено решение? Вашият кмет на Перник от сутринта е при мен. 2,7 млн. днес му превеждаме, каза още премиерът.

Казвате, че сте превели пари в Перник, защо сега като кризата е поне от 4 години. Къде проспахте това, попита още Нинова.

Малко объркахме питането с декларацията, но, г-н премиер, не можете да ми оспорвате правото да ви искам оставката като правителство и вашата. Аз не говоря тук в лично качество. Говоря от името на 1 млн. българи, които са подкрепили "БСП за България" и тя е тук с 80 народни представители. Не отнемайте на тези 1 млн. българи правото да имат мнение, различно от вашето и да ви искат оставката, продължи соцлидерката.

Аз за разлика от вас, два пъти съм обещавал и съм си подавал оставката. Но все пак в къщата на обесения не се говори за въже. За конгреса - отидох, гласувах за две минути и си тръгнах. Нека журналистите да ви кажат. Не знам кое ви ядоса толкова много от това посещение. Може би, че г-жа Мария Габриел беше избрана с толкова голямо мнозинство, каза още Борисов.

Никой не оспорва правото да пътувате с държавния самолет. За това са купени тези самолети, държавният глава, вие да пътувате, но на държавни посещения, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в ЕНП. То е партийно. Конгрес на ЕНП било държавно посещение на България. Пътувайте си, когато сте на държавно посещение, но използвайте парите на хората за партийните си нужди в ГЕРБ и ЕНП. По въпроса за оставките - излъгах не един милион българи, а вас и няколко бизнесмени в България? Искате ли да ви кажа няколко имена и колко пари хвърлихте върху това да ме смените в БСП. Няма да овладеете БСП, поне в скоро време. Не ме дразни когато българи отидат на високи постове. Напротив. Дразни ме, когато използвате държавни пари за личните си цели, отсече в отговор Нинова. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро