Херо Мустафа: България може да е най-атрактивната страна за US фирми в региона (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7900156 www.24chasa.bg
Посланичката Херо Мустафа присъства на бизнес закуска с Американската търговска камара СНИМКА: Десислава Кулелиева

Екип от САЩ ще посети Белене и Козлодуй

След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании, ако напредне в установяването на върховенство на закона и борбата с корупцията. Това прогнозира американската посланичка в България Херо Мустафа на бизнес закуска с Американската търговска камара в петък.

Напредъкът се измерва чрез конкретни показатели. В момента страната ни е на 59-о място в доклада на Световната банка “Правене на бизнес” и на 77-о в класацията на “Прозрачност без граници”. “Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации”, призова г-жа Мустафа.

По отношение на борбата с корупцията тя увери, че ще работи както с правителството, така и с гражданското общество. Върховенството на закона и свободата на медиите е начинът да се постигне силна демокрация.

“Само когато могат да бъдат чути всички гласове и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и една икономика могат да постигнат пълния си потенциал”, каза посланичката.

Справянето с корупцията е един от приоритетите на посолството, които тя нарече “Трите “С”. Останалите две са “свързаност” и “сътрудничество”.

Задълбочаването на връзките между България и Запада е една от основните задачи. Това включва и внимание към жените, децата и малцинствените общности в неравностойно положение. “Уважението към културите и народите означава по-голямо разбиране, а по-голямото разбиране обикновено означава по-добра комуникация и сътрудничество”, подчерта Херо Мустафа. Тя изтъкна и ролята на страната ни като силен съюзник в НАТО вече 15 години. Изборът на правителството ни да закупи изтребителите F-16 ще сближи държавите ни, но България трябва да продължи да модернизира военните сили, като отделя поне 2% от БВП за отбрана.

Насърчаване на регионалното сътрудничество е следващата стъпка. Дипломатът отдаде значение на лидерската позиция на държавата ни за интеграция в района, както и за това, че подобряваме контрола върху сигурността на границите и миграцията.

“Енергийната сигурност също е важна част от националната сигурност. България внася по-голямата част от енергията си от Русия, включително цялото си ядрено гориво и почти целия си природен газ. “Ще работя, за да подкрепя усилията на България за диверсифициране на енергийните доставки, включително интерконектора Гърция-България (IGB) и участието на България в плаващата платформа за съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция”, каза посланичката. Тя призова да продължим да изграждаме връзки - като вертикалния маршрут Румъния - Унгария - Австрия и хоризонталния към Сърбия и Северна Македония.

САЩ ще помагат да се отвори пътят за идването на втечнен природен газ на Балканите и ще изпратят екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядреноенергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене и Козлодуй, стана ясно още от думите на Херо Мустафа.

Според нея срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов ще бъде ползотворна и положителна, а темите на разговор вероятно ще са в областта на сигурността, двустранната търговия и инвестиции, подкрепата за върховенството на закона и правоприлагането, както и енергийната сигурност на България.

Тя подчерта, че американските компании са инвестирали над 2,5 млрд. долара в българската икономика, като са създали над 30 хил. високоплатени работни места за висококвалифицирани специалисти. Търговският обмен между двете ни страни през 2018 г. възлиза на 1,2 млрд. долара.

“Изпълнена съм с въодушевление и надежда за посоката, в която се развива българо-американското партньорство като цяло. Също така съм уверена, че двете ни страни ще постигнат много през идните години. Но можем да успеем само ако правителствата, компаниите и гражданите работят заедно за постигането на общите ни цели. Защото заедно сме по-силни”, завърши изказването си Херо Мустафа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.