Каракачанов: Болшевишко е да искат пак да отрежат главата на Валери Симеонов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7900462 www.24chasa.bg
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

“Колко пъти искат да му отрежат главата?” - така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира протестите на майките на деца с увреждания срещу избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на НС.

“Или искаме да отнемем правото на някого да говори свободно и когато греши и си понесе отговорността за това, да продължим цял живот да го гоним? Малко болшевишко е”, каза Каракачанов. Напомни, че първият протест е бил организиран от бившите им колеги от “Атака”.

Лидерът на НФСБ зае овакантеното от Явор Нотев място от квотата на ОП. Като независим депутат от “Атака” той трябваше да го освободи.

Симеонов вчера бе категоричен, че няма да си подаде оставката. “Правото на “Обединени патриоти” да има зам.-председател на парламента е неоспоримо. То е и съгласувано с всички останали групи. За мен това не е било някаква самоцел. Този пост 4 месеца стои незает и съм определен с решение на групата, не съм се аз издигнал”, поясни той. Определи протестите като гражданско право, но и опит за намеса в правилата на парламента.

След като 20 депутати от БСП гласуваха за Симеонов преди 3 дни, вчера левите се отрекоха от него. “Беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста”, се казва в позиция на червената парламентарна група.

Практика е всяка ПГ да излъчи свой зам.-председател и останалите да го гласуват, опита в сряда да успокои духовете шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Вчера обаче майките от движението “Системата ни убива” се събраха пред НС. Симеонов ги нарече “кресливи майки на уж болни деца” при протестите им миналата есен и плати за това с оставката си като вицепремиер.