Хитреци, не въведоха режима и загубиха изборите, каза Борисов и даде 2,7 млн. за водата на Перник и селата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7900573 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров и Иван Гешев приеха Станислав Владимиров в Съдебната палата.

Новият кмет при Цацаров и Гешев, почва разследване за язовир “Студена”

Кой как е управлявал язовир “Студена” и защо е източен той, без перничани да бъдат предупредени, а отговорните да положат усилия да няма водна криза.

В тези посоки ще проверява окръжната прокуратура в Перник, съобщиха от държавното обвинение в петък след среща на Сотир Цацаров и Иван Гешев със Станислав Владимиров.

Новият кмет е подал сигнал за нарушения на законите заради кризата. Граждани пък изпратили до районната прокуратура в Перник отворено писмо. Уволненият шеф на ВиК - Перник, Иван Витанов още няма обвинение, но разследването е насочено срещу него и други длъжностни лица.

Прокуратурата е разпоредила на две министерства - на строителството и околната среда, да дадат цялата информация и документи за язовир “Студена” - собственост, ползватели, договори за възлагане на управлението на язовира, разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира.

“Перничани са гневни и искат да има наказан заради ситуацията. Всеки търси отговори на редицата въпроси, които възникнаха в тази криза. Радвам се, че главният прокурор проявява активност. Прокуратурата има волята спешно да влезе във ВиК дружеството, за да види как е управлявано, и ако има виновни, да се потърси отговорност”, каза Владимиров след срещата с Цацаров и Гешев.

В петък кметът на Перник беше и при Бойко Борисов, откъдето си тръгна с обещание за 2,7 млн. лв. за ремонт на пречиствателната станция, която обслужва и околните населени места.

След разговора Борисов обясни, че бившата кметица Вяра Церовска е трябвало, но не е въвела воден режим преди изборите.

“Направиха се на хитреци и пак загубиха. Сега ще помагаме”, каза Борисов и даде пример с кметовете на Плевен и Ловеч, които отговорно са въвели режим на водата преди вота и въпреки това са спечелили нови мандати. Церовска от ГЕРБ изгуби Перник от социалиста Станислав Владимиров

“В моя мандат бе направено проектиране на водния цикъл, но договорът с МОСВ за реализирането му идва сега”, обясни бившата кметица Церовска пред БНТ. Според нея старата мрежа, строена в средата на миналия век, и голямото земетресение през 2012 г. допълнително разрушили тръбите.

Още на 10 октомври постъпило писмо от ВиК, че нивото на яз. “Студена” е критично и се налага режим, но Церовска не била на работа. Уволненият шеф на Вик Перник твърди, че 2 седмици никой не му отговорил. Получил писмо едва след изборите от новия кмет. Перник може да остане на воден режим до март, ако през зимата няма обилни валежи, сочат прогнозите.

Регионалното министерство контролира управлението на ВиК - Перник, а стопанисването и експлоатацията на активите - Асоциацията по водоснабдяване и канализация с председател областния управител. Това отговарят от КЕВР на Омбудсмана Диана Ковачева, която е изпратила писмо до институцията заради сигнали от граждани на Перник. В писмото пише още, че те контролират изпълнението на бизнес плановете. При последната проверка е отчетена загуба на вода 75% при планирани 68%. Освен това инвестициите били 243 хил. лв. вместо заложените 441 хил. лв. От публични справки на министерството на околната среда и водите било видно, че от юли до октомври нивото на яз. "Студена" паднало до 6400 млн. куб. м., а в същия период за 2018 г. нивото е било 12 751 млн. куб. м.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266