Дума на седмицата: Заменка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7902451 www.24chasa.bg

Ще връщат пари за 103 сделки за размяна на гори

Позабравената дума “заменка” се завърна тези дни в новините. Възроди я министърката на земеделието Десислава Танева, обявявайки, че държавата ще си търси надвзети суми от лица, получили държавна помощ за горски заменки. Те най-общо представляват размяна на имоти между държавата и частно лице например - от един поземлен фонд към друг.

Думата е спомената в парламента преди повече от 27 години.
Думата е спомената в парламента преди повече от 27 години.

Сега обект на оценителна експертиза са били поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка, включени в 132 сделки или договори за извършване на замяната. При 103 е установена неправомерно получена държавна помощ. Тези сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициери се равнява на малко над 80 млн. лв. Министерството е изпратило уведомителни писма до тях. Става дума за гори, заменяни от 1 януари 2007- а до края на януари 2009 г. Европейската комисия обаче се произнесе, че извършените в този период заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна.

Понятието не е записано в речника.
Понятието не е записано в речника.

Възможността за замяна на държавни гори за частни бе оставена, след като през януари 2011 г. депутатите одобриха окончателно текстове от Закона за горите. Те приеха замените на държавни гори, чиято оценка надвишава 100 000 лв., с частни терени да става с решение на МС. Заменките се разрешават, когато са необходими за изпълнение на международен договор или за строежа на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение.

Употребена е за първи път от депутат в 36-ото народно събрание

Според стенограмите в архива на официалния сайт на парламента думата “заменка” за първи път е употребена на пленарно заседание, проведено на 10 март 1992 г. и водено от председателя на парламента тогава Стефан Савов и заместник-председателя Кадир Кадир.

Тогава народните представители гласуват на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Тодор Пандов от БСП възразява срещу един от текстовете му, свързан с проблем с оземляването. Според депутата новият текст имал повече характер на заменка.

Думата липсва в речниците

Думата “заменка” липсва в тълковния и правописния речник. Там може да бъде открита само “заменя” (и заменявам). Значението им е да поставя или използва, употребявам, извършвам едно нещо вместо друго. Възможно е да се употребява и в смисъл “давам едно нещо за друго”.

Ето защо може да се твърди, че думата “заменка” е възникнала по-скоро като необходимост да се посочи предметът на процеса по размяна на горски територии. Както и да се опрости смисълът на това действие, използвайки жаргонното понятие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното