Обиден, Георги Вълев от Килърите иска 100 000 лв. от България и ЕС - не бил опасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7905061 www.24chasa.bg
Георги Вълев напуска Съдебната палата в Бургас.

Великотърновският бизнесмен Георги Вълев, който бе осъден на доживотен затвор по делото “Килърите”, иска 100 хил. лв., защото го определили като “опасен за бягство”. Той е пуснал молба за солидарно обезщетение срещу няколко институции. Това са ВСС, Министерството на правосъдието, ГД “Изпълнение на наказанията”, ГД “Охрана”, България, представлявана от министъра на финансите и ЕС, представляван от Европейската комисия. Според Вълев били му причинени неимуществени вреди, защото в определение от май 2018 г. на административния съд в Бургас пишело, че е “опасен за бягство”.

Искането му обиколило няколко съдилища. От Бургас то било прехвърлено в Ловеч и Плевен, защото през това време той бил преместен от затвора в Ловеч в плевенския.

ВАС отново го разпределил на съда в Бургас. Там обаче всички магистрати си направили отвод и делото отново минало през плевенския съд. След дълги митарства стигнало до Ямбол.

Магистратите решили, че претенциите на Вълев са недопустими както към съдиите, така и към различните институции. Те нямали отношение към определението на административния съд в Бургас.

Затова преди дни искът е оставен без разглеждане.

Вълев бе осъден в края на 2017 г. на доживотен затвор без замяна като част от Килърите. Признат бе за виновен, че е поръчал на групата на Петър Стоянов-Сумиста убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. В края на 2018 г. Вълев бе преместен от затвора в Ловеч, заради оперативна информация, че подготвя бягство.