Даровити ученици и студенти получиха стипендии „Лука Бекяров“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7908476 www.24chasa.bg

За седма поредна година ученици от XI и XII клас и студенти бяха удостоени със стипендии „Лука Бекяров“ за високи постижения в областта на математиката и информатиката.

Стипендиите са учредени в памет на Лука Бекяров (1978-2013), чиито ерудиция, интелект и лидерски качества служат за пример на следващите поколения. Със стипендиите хората, които са били част от неговия живот, си припомнят не само таланта му, но и неговата човечност.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония, провела се на 21.11.2019 г. в столичната галерия „Сезони“. Събитието се организира от семейство Бекярови и „Еврофутбол“ ООД, с любезното съдействие на Фондация „Наука и високи технологии“ и Фондация BCause.

Наградният фонд за тази година беше разпределен между четирима ученици, студент и учител. Като за първи път със стипендия „Лука Бекяров“ бе удостоен и преподавател по математика.

Пет от стипендиите се отпускат от семейство Бекярови и една от „Еврофутбол“. Тазгодишните носители са:

1. Стипендия „Лука Бекяров“ – 3 000 лв. за Евгени Кайряков, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

2. Поощрителна стипендия – 2 000 лв. за Димитър Чакъров, Математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив;

3. Поощрителна стипендия – 1 000 лв. за Дейвид Каменов, ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана;

4. Поощрителна стипендия – 1 000 лв. за Йордан Цветков, Математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив;

5. Учителска награда – 3 000 лв. Илиана Цветкова, учител в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

6. Студентска стипендия, осигурена от „Еврофутбол“ – 2 500 лв. за Айкут Исмаилов, Технически университет, гр. София.

Стипендиите връчи лично г-н Борис Бекяров, един от основателите на „Еврофутбол“. Той сподели, че изборът на победител тази година е бил много труден, защото всички кандидати са „завършени научни работници”, с много сериозни постижения и разработки, с редица публикации в международни списания и награди от олимпиади от цял свят.

На церемонията присъстваха и управителите на „Еврофутбол“ Руди Вачкова и Николаос Арсенополус, които сърдечно поздравиха отличените.

При връчването на стипендията за студенти, управителят на „Еврофутбол“ Николаос Арсенополус сподели: „Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии в България, изключително добре образован, той бе жител на глобалния свят. Бих искал да Ви пожелая да бъдете вдъхновени от Вашите цели, така както бе Лука и нека небето бъде Ваша граница.“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес"

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят