Даровити ученици и студенти получиха стипендии „Лука Бекяров“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7908476 www.24chasa.bg

За седма поредна година ученици от XI и XII клас и студенти бяха удостоени със стипендии „Лука Бекяров“ за високи постижения в областта на математиката и информатиката.

Стипендиите са учредени в памет на Лука Бекяров (1978-2013), чиито ерудиция, интелект и лидерски качества служат за пример на следващите поколения. Със стипендиите хората, които са били част от неговия живот, си припомнят не само таланта му, но и неговата човечност.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония, провела се на 21.11.2019 г. в столичната галерия „Сезони“. Събитието се организира от семейство Бекярови и „Еврофутбол“ ООД, с любезното съдействие на Фондация „Наука и високи технологии“ и Фондация BCause.

Наградният фонд за тази година беше разпределен между четирима ученици, студент и учител. Като за първи път със стипендия „Лука Бекяров“ бе удостоен и преподавател по математика.

Пет от стипендиите се отпускат от семейство Бекярови и една от „Еврофутбол“. Тазгодишните носители са:

1. Стипендия „Лука Бекяров“ – 3 000 лв. за Евгени Кайряков, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

2. Поощрителна стипендия – 2 000 лв. за Димитър Чакъров, Математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив;

3. Поощрителна стипендия – 1 000 лв. за Дейвид Каменов, ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана;

4. Поощрителна стипендия – 1 000 лв. за Йордан Цветков, Математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив;

5. Учителска награда – 3 000 лв. Илиана Цветкова, учител в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“;

6. Студентска стипендия, осигурена от „Еврофутбол“ – 2 500 лв. за Айкут Исмаилов, Технически университет, гр. София.

Стипендиите връчи лично г-н Борис Бекяров, един от основателите на „Еврофутбол“. Той сподели, че изборът на победител тази година е бил много труден, защото всички кандидати са „завършени научни работници”, с много сериозни постижения и разработки, с редица публикации в международни списания и награди от олимпиади от цял свят.

На церемонията присъстваха и управителите на „Еврофутбол“ Руди Вачкова и Николаос Арсенополус, които сърдечно поздравиха отличените.

При връчването на стипендията за студенти, управителят на „Еврофутбол“ Николаос Арсенополус сподели: „Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии в България, изключително добре образован, той бе жител на глобалния свят. Бих искал да Ви пожелая да бъдете вдъхновени от Вашите цели, така както бе Лука и нека небето бъде Ваша граница.“

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си