Учебна практика във вълнуващия свят, където се бутилират минерални води

https://www.24chasa.bg/novini/article/7908861 www.24chasa.bg

Даваме на гимназистите знания и нашето международно ноу-хау, казва Томас Кренбауер, главен изпълнителен директор на „Девин” ЕАД

На 32 километра от Смолян, в сърцето на Родопите – в Девин, ученици от 12-и клас от местната гимназия по електротехника опознават от първо лице бизнеса за бутилиране на вода. Всяка сряда от първия срок на учебната 2019/2020 година вратите в производствената фабрика на най-разпознаваемата марка за вода в България са отворени за тийнейджърите. Учениците имат възможността да видят на практика как компания от сектора на бързооборотните стоки функционира по съвременните стандарти. Специално внимание по време на практиката им отделя и управленският екип на „Девин” ЕАД.

В първия ден на програмата ги посреща лично ръководителят на цялото производство – Мартин Георгиев, който им дава стриктни инструкции за безопасност. Разказва им правилата, които като посетители на завода трябва да спазват.

За времето, което ще прекарат в завода на Девин, учениците ще преминат през богат списък от теми – производство, логистика, качество, здраве, безопасност, околна среда и поддръжка.

Часовете водят ръководителите

на съответните отдели в компанията. Седмичните посещения са част от учебната програма, която учениците имат в своето училище. Децата идват от паралелките „Компютърна техника и технологии“ и „Бизнес администрация“. В последната си учебна година всички те трябва да имат натрупан определен брой часове практическа подготовка, за да завършат успешно образованието си. Тъй като в региона няма много професионални възможности за младите, „Девин” излиза на преден план като компания, която предлага не просто обикновен стаж, а отличен опит, придобит в реална бизнес среда. Учениците имат рядката възможност да се запознаят отблизо с начина, по който оперира компания пазарен лидер.

Тези практики в завода на „Девин” са още един пример за дългосрочния ангажимент на компанията за развитието на младите хора в този не чак толкова добре развит икономически регион. Ръководството на бутилировача има желанието да даде на децата възможно най-добрата подготовка за първите стъпки към успешна кариера в страната.

„Това, зад което ние като фирма и като екип твърдо заставаме, са образованието, развитието на хората и

възможностите за практически опит.

Вярваме в бъдещето на региона и наистина бихме искали да имаме роля в създаването му. Осигуряваме финансова и нефинансова подкрепа за младите хора от града с надеждата да останат и да се развиват тук. Предоставяме им знания и достъп до нашето международно ноу-хау, богатата ни история и опит. Даваме им възможността да се свържат лично с професионалисти от един от най-динамичните и вълнуващи бизнеси. Силно се надявам, че поне някои от децата ще изберат да стартират професионалния си път в нашата индустрия и дори в компанията“, каза Томас Кренбауер, главен изпълнителен директор на „Девин” ЕАД.

Наскоро „Девин” в сътрудничество с друга компания от региона стартира

специална паралелка

в същото училище, за да обучи следващото поколение техници по автоматизация – дисциплина, защитена в Закона за професионалното образование и обучение поради острия недостиг на кадри. Завършилите специалността „Техник по автоматизация“ ще могат да организират и контролират дейности по поддръжката и експлоатацията на техническите устройства в различни видове автоматизирани системи. А при високия недостиг на такъв квалифициран персонал в района на Девин търсенето от компаниите постоянно нараства.

На учениците в паралелката се предлагат месечна стипендия, платени стажове и дори настаняване за тези от тях, които не живеят в града. След завършване на първия випуск при отлично представяне и взаимен интерес абитуриентите ще получат възможност за

професионално развитие в завода.

Инициативата се ползва с подкрепата на местните власти и Регионалния инспекторат по образование.

Амбицията на „Девин” ЕАД е в бъдеще паралелката да привлича ученици от цялата област, които да кандидатстват.

От създаването си през 1992 г. „Девин” ЕАД е лидер на пазара на бутилирана вода в България. Изворите на бутилиращото предприятие са в екологично чист район в град Девин, в сърцето на Родопите. Оттам идват продуктите с марката DEVIN - изворна, минерална и газирана вода, както и трапезна вода Divna. Фирмата е дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

Компанията е с централен офис в София, има собствена мрежа за продажби и дистрибуция с национално покритие и за нея работят над 500 души.

„Девин ЕАД“ е отговорен корпоративен гражданин, който инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към региона, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel - водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) и Франция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона