Защо блоковете на теца в Медникарово се управляват от диспечери в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909144 www.24chasa.bg
От контролната зала се следи и управлява работата на блоковете.

Тройно се заключва съоръжение в ремонт, за да не стане беля

Блоковете на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” в 90% от времето се управляват не от контролната зала на централата, а от Централното диспечерско управление, откъдето се командва товарът на цялата енергетика, казва главният инженер на централата Николай Николов.

Това още веднъж

доказва важността

на централата за

регулирането на

електроенергийната

система

Диспечерите не вдигат телефона да разпореждат на колегите си в контролните зали на кой блок да бъде увеличена или намалена мощността, а ги командват автоматично от София. Екстра за електроенергийната система, защото са малко централите, които могат да вдигнат от минимум до максимум товара на един блок няколко пъти за час. Например - потреблението на ток нараства, хората са се прибрали по домовете си и през зимата пускат отопление, готвят и е нужно да се включи допълнително мощност. Особено важна е “КонтурГлобал”, когато заради авария ненадейно спре някой блок в друга централа и бързо трябва да се реагира. Обикновено това се прави с водни централи, но тази зима водата е лукс.

На дисплеи на операторските станции на първи блок графично е изобразен целият процес на работа в реално време. Има един правоъгълник, който свети в зелено, това означава, че тези 217 мегавата, колкото беше товарът в момента, са под управлението на централните диспечери на държавата. Като угасне и стане сив, управлението се поема от операторите на централата, те задават мощността.

От двете контролни зали - умът на централата, се управляват турбините, котлите, парогенератори, всичко, което работи. Следят се параметрите. Командири са ръководителите на екплоатационните смени, които ръководят около 60 човека и 12 часа отговарят за работата на централата.

Делчо Тонев е от

тези “командири”,

със сериозен опит

в централата, обучава новопостъпили. Той ни обяснява нарядната система и системата “ЛОТО”, която е важна за безопасността.

“В първите минути на деня се запознавам със ситуацията в централата, какви проблеми има и правим организация как да ги отстраним. За съоръжението, по което ще се работи, се пише наряд – какъв е видът на работа, мерките за обезопасяване, които да се извършат”, казва той. При системата “ЛОТО” всеки елемент, който може да се завърти, да изпусне пара или по който тече ток, освен че е спрян, се заключва с верижка и катинар. Прави се, за да не отиде някой, който не знае, че ще се ремонтира, да го пипне или отвори.

Ключът пък се слага в сейф, който също се заключва, а ключът за сейфа е в отговорника за ремонта. Когато всичко приключи, се попълва нарядът, че работата е свършена, и чак тогава се отключва сейфът. В контролната зала има стена с такива кутии, в които се съхраняват ключовете.

Сергей Бодуров, зам.-директор по ремонта:

Две години ни отне да дигитализираме всички чертежи, заключени по шкафовете

Сега с един клик на мишката всеки инженер и техник има достъп до тях

Зам.-директорът по ремонта Сергей Бодуров е от 1993 г. в централата. Помни и до днес как първият му шеф е казал - не ме интересува какво си завършил, отиваш в мръсотията. Благодарен му е, че е научил много там, при машините, както казват на съоръженията в блоковете. 

При новите собственици всичко се е променило, смята той. В контролната зала приборите са били аналогови, след модернизацията всичко е цифрово. Начинът на управление и на поддръжка на централата е коренно различен. Казва, че са минали през тежък период, но пък е дал добри резултати.

Мощността на централата вече е 908 мегавата, при 840 преди, а на всеки инсталиран мегават се пада по 0,45 души. Това е критерий за персонал на централа, валиден в целия свят, обяснява Бодуров.

Тъй като Бодуров отговаря за поддръжката във всичките функции – аварийна, планова, превантивна, са много важни чертежите на всеки един елемент. А някога те стояли заключени в шкафовете на началниците на цехове и само те имали достъп до тях.
“Ако чертежите са при мен, никой не може да ме изгони”, разкрива той начина на мислене преди години. Оказва се обаче, че манталитетът може да се променя.

По време на и след рехабилитацията на централата дигитализирали прибраната документация, защото при липсата на един чертеж може да се разглоби детайлът, но какви са изискванията при сглобяването му?

“От 2007 г. съм на тази длъжност и първата ми работа беше всички тези шкафове да ги отворя и да кача чертежите на едно място. Отне ми 2 години тази документация да се дигитализира. Сега всеки наш инженер или техник с едно кликване на мишката може да види чертежа и изискванията. Невероятно е, не можете да си представите какво богатство е. Сега имаме невероятна техническа документация”, доволен е Бодуров.

Той спазва стриктно и друг неписан закон при всеки ремонт - да се прави анализ на причините за всяка авария и какво да се оптимизира, за да не се случи отново.

“В една дейност 70% е правилното планиране”, убеден е Бодуров.

Фейсбук в централата

14 ноември сутринта, екипът ни приближава централата и един от първите ни събеседници е Милко Тенев, ръководител на експлоатационна смяна. Той е застъпил сутринта и споделя, че денят е започнал в немонотонен дух. Още докато е пътувал към централата от Стара Загора, се наложило да се чуе с колегите си от нощната смяна във връзка с кратко спиране на едно от съоръженията. Но всъщност Тенев може да научи за ситуацията от телефона си, без да звъни. Пак от него може дистанционно да следи важните параметри на централата. Обяснява ни, че си имат тецаджийски фейсбук - използват един от фирмените комуникационни канали, подходящо наречен Тиймс (екипи), където обменят информация както дежурните от контролната зала, така и ръководителите на смяна.

Тенев например предпочита да снима и да изпрати на операторите в контролната зала доказателство как е приключил даден ремонт, отколкото да им обяснява в разговор. Разговорите, разбира се, са неизбежни, но се налагат при по-важни случаи. Защото някое съобщение може да бъде видяно по-късно от нужното или пък да не бъде разбрано.

Тенев обучава млади колеги в котелното, шефът на смяна е на 35 г. Казва, че не може да се движиш в шумно или тъмно място и да ровиш в телефона си. На няколко врати в централата има надписи: “Концентрирай се”.
Милко Тенев е от първата вълна млади момчета, дошли с рехабилитацията на централата. Постъпил е през 2008 г., когато е приключвала модернизацията на трети блок, участвал е в обновяването на четвъртия. “Това ми донесе плюсове, видях неща, които не се виждат всеки ден. Като млад инженер тогава най-тънкият момент е това, което сме учили, да го навържем с реалността, да го пипнем. И най-вече да разберем как работи дадено съоръжение, за да го управляваме по-добре. “Като му знаем слабостите, ще бъдем по-добри оператори”, казва той и изброява - постъпил е като оператор на парогенератор, след това помощник-оператор на енергиен блок, оператор, началник-смяна.
Брат му също работи в централата, той също е ръководител на смяна, дори в една съседна централа му е бил началник.
Всяка смяна е съставена от различни звена, само в контролната зала са около 20 души. „Но контролна зала не може да съществува без никой от останалите екипи, зависими са един от друг, затова е важно да сме екип”, казва Тенев.