Тийнейджъри редят конструктори за инженерни умения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909326 www.24chasa.bg
Ученици от 11 и 12 клас на езиковата гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора редят специални конструктори, които развиват екипност и математически умения.

Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора поставя началото на специализиран клуб “Създателите”. В него учениците от региона ще подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането и програмирането.

В наскоро изградената “Тийнзона” в библиотеката бе създаден STEM кът, който ще даде достъп на младежите до специално оборудвани маси, както и до над 50 конструктора от различни научни области. Проект “Създателите” се осъществява с финансовата подкрепа на “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

“STEM концепцията (в превод - наука, технологии, инженеринг и математика) е световно призната като метод, който успешно съчетава точните науки с изкуството, като позволява на учениците да излизат от рамките на традиционното обучение.

Инвестиции в здраве

Компанията дари съвременен криостат AST 500 на стойност 31 248 лева на онкологичния център в Стара Загора. Наличният в момента криостат е единствен за онкологичния център от 1999 г. насам и поради голямото натоварване вече е амортизиран. Новият апарат ще осигури бързи и надеждни патохистологични резултати на пациентите по време на операция, които са от изключително значение за тяхното правилно лечение

Централата осигури специализиран дестилатор (за водата, използвана от инкубаторите) и последно поколение инкубатор за интензивни грижи за неонатологичното отделение на старозагорска болница “Проф. д-р Стоян Киркович”. Обемът дейност на клиниката (лечебна, консултативна, учебно-методична и др.) обхваща областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и частично – Бургас.

В сътрудничество със специализирания екип на “Алтернатива” в Стара Загора “КонтурГлобал Марица Изток 3” стартира новаторски за България проект - осигуряване на достъп до технологии и по този начин - на нови методи за обучение на деца с разстройства в общото развитие. В световен мащаб съществуват технологии, които помагат на хората с двигателни и умствени проблеми да комуникират с поглед чрез устройства, поставени под екрана на компютър. Специализиран софтуер позволява програми и приложения да се управляват само чрез насочване и задържане на погледа. Така децата могат да се научат да пишат, да рисуват и най-важното - да говорят чрез синтезирана реч и да изразяват своите мисли и чувства. Централата закупи необходимите хардуер и софтуерни продукти и осигури обучението на екипните специалисти, които вече използват системата ежедневно в работата си с децата.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” инвестира 28 432 лева в реновирането и оборудването с най-съвременна терапевтична апаратура на залата за механотерапия в Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора. Механотерапията е комплекс от терапевтични, профилактични и възстановителни упражнения, изпълнявани с помощта на специални уреди, симулиращи естествените движения.