Борисов след 2 часа с Тръмп: Убеден съм, че визите ще паднат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909983 www.24chasa.bg
"Не му отстъпих", отговори премиерът на въпрос за прословутото здрависване на Тръмп, с което и вадил от равновесие доста световни лидери. Снимка Фейсбук/Бойко Борисов

Убеден съм, че визите за САЩ ще паднат, заяви премиерът Бойко Борисов след разговора си с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Повече от два часа продължи разговорът между двамата в Белия дом като предварително определеното за срещата време бе просрочено и Тръмп е настоял разговорът да бъде завършен.

Борисов и Тръмп са подписали и рамка за стратегическо партньорство, както и съвместно изявление. Борисов ги определи като стратегически.

Документът посочва България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа, съобщи Борисов. Това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за България.

Борисов и Тръмп показали взаимна симпатия, коментираха дипломати. "Не му отстъпих", отговори премиерът на въпрос за прословутото здрависване на Тръмп, с което и вадил от равновесие доста световни лидери.

При следващата среща ще има решение за визите, каза Борисов. Именно това е една от големите теми в документа за стратегическо партньорство.

Тръмп е приел и покана да дойде в България. Дата обаче не е уточнявана. Със сигурност обаче в България ще дойде вицепрезидентът Майк Пенс.

Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ "Белене", съобщи още Борисов. Тръмп научил от него, че централата не е руска, а само част от технологията ще е руска. Контурите са френски, а турбината може да е американска на "Дженерал Електрик", доставките на гориво пък могат да са от американската "Уестингхаус", посочи българският премиер.

Във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, съобщи още Борисов. Това не е военна база, а логистичен център за учения, подчерта Борисов.

Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове, обясни министър-председателят.

Той и Тръмп обсъдили и възможностите за съвместно производство на бронирани машини, както и ремонт на хеликоптери в "Авионамс".

Темата за Русия е била обсъждана в контекста на шпионския скандал и пускането на русофила Николай Малинов до Москва са получи орден от Владимир Путин. Много силно впечатление е направило това и темата била повдигната от американците в контекста на борбата с корупцията, обясни Борисов. Той отвърнал, че отговаря за службите и МВР, но съдът е независим.

Премиерът се срещна и с българи, които живеят в САЩ.

След това Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Там присъстваше и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.