След 2 часа с Тръмп, Борисов получи обещание за падане на визите и повече газ, даде натовски център във Варна (Обзор, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7910219 www.24chasa.bg
Снимки Фейсбук/Бойко Борисов

Два часа, продължителност, надхвърляща всички предварителни протоколни договорки, разговаряха премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон. От разговора Борисов излезе със споразумение за стратегическо партньорство и съвместно изявление – документи, които не се дават на всеки, посетил Тръмп. Двата документа ще бъдат публикувани от Белия дом и Държавния департамент на САЩ.

С твърдо ръкостискане, при което Борисов по собствените му думи не се дал на агресивното разтърсване на ръката от страна на американския президент, започна срещата на двамата пред вратата на Белия дом. Самото начало закъсня с 15-тина минути, защото Тръмп имаше спешни разговори с военните, след като уволни секретаря на военноморските сили Ричард Спенсър. Още в началото на срещата обаче американският президент демонстрира симпатии към Борисов. На няколко пъти двамата протягаха ръце към рамената си, докато вървяха през розовата градина на Белия дом към Овалния кабинет. Тръмп пък спря, за да отговаря на въпроси на български журналисти.

„Бих дошъл в България, само Борисов да ме покани“, отговори американският президент. И още преди на разговорите да е повдигнат въпросът за отпадане на визите за българи за пътуване в САЩ го обяви за възможно. Последва и покана журналистите да заснемат началото на разговорите в Овалния кабинет.

Още с първите си думи Тръмп започна да хвали България, главно заради покупката на американски изтребители F-16 и увеличения заради това отбранителен бюджет: "България е за пример на Германия и трябва да им кажем на тях, че разходите ви за отбрана са 3,1 процента от БВП. България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света".

От началото на мандата си през 2017 г. Тръмп опитва да накара останалите държави в НАТО да вдигнат разходите си за отбрана до 2 процента от БВП. Германия е един от основните противници на тази политика на Тръмп.

"Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ", каза още Тръмп.

Въпреки че обикновено е враждебен към журналистите, президентът на САЩ прекара поне 10 минути отговаряйки на въпроси заедно с Борисов, седнали в Овалния кабинет.

"Убеден съм, че визите за САЩ ще паднат", заяви премиерът Бойко Борисов след двучасовия разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп. Много важно било включването на темата в съвместното изявление, подчерта българският премиер. Според него по същия начин се е стигнало и до падането на американските визи за поляците. В съвместното изявление на Борисов и Тръмп, разпространено от Белия дом, темата е спомената в края. „САЩ подкрепят желанието на България да се присъедини към програмата за безвизово пътуване и приветстват постепенното изпълнение на критериите от страна на България“, се казва в съвместното изявление на Борисов и Доналд Тръмп.

"Мисля че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ разглеждат България като много праволинейна държава, спазваща единни ценности със САЩ", посочи обаче Борисов след като излезе от Белия дом.

Много голяма част от разговора на българския премиер и американския президент е била посветена на енергетиката.

"Подписаните документи посочват България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа", съобщи Борисов. Това би трябвало да донесе по-изгодни доставки на американски втечнен газ за България. Енергийната сигурност е национална сигурност, се казва в съвместното изявление на българския министър-председател и Доналд Тръмп. Двете държави ще работят съвместно и по инициативата на САЩ „Три морета“, която трябва да създаде енергийни връзки между северната и южната част на Европа.

"В писмения документ е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни", каза Борисов. "Досега посоката на доставките на природен газ беше „изток – запад“ сега се добавя и „север – юг“ като се изграждат интерконекторите с Гърция", посочи Борисов. "Мисля, че максимално съм защитил интересите на България", добави премиерът.

Тръмп е приел и покана да дойде в България. Дата обаче не е уточнявана. Със сигурност обаче в България ще дойде вицепрезидентът Майк Пенс.

Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ "Белене", съобщи още Борисов. Тръмп научил от него, че централата не е руска, а само част от технологията ще е руска. Контурите са френски, а турбината може да е американска на "Дженерал Електрик", доставките на гориво пък могат да са от американската "Уестингхаус", посочи българският премиер. На темата „Белене“ са били посветени 15 минути от разговора между Борисов и Тръмп.

„Казах на Доналд Тръмп че не мога да правя чисто нова централа, два нови реактора „3 плюс“ да ги „хвърля в реката“, ще ме бият българите с камъни“, каза Борисов. "Той е бизнесмен и разбра, че това е много добър проект", допълни премиерът.

"Във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море", съобщи още Борисов. "Това не е военна база, а логистичен център за учения", подчерта Борисов.

В документа за стратегическо партньорство става ясно, че този координационен център е предложен от българската страна. Според разпространения от Държавния департамент документ, този координационен център ще подпомага предното разполагане на кораби на НАТО в Черно море.

"Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове", обясни министър-председателят. Освен обещаната българска карабина Борисов връчи на американския президент е карта за почетен член на българската голф асоциация.

Борисов и Тръмп обсъдили и възможностите за съвместно производство на бронирани машини, както и ремонт на хеликоптери в "Авионамс".

Темата за Русия е била обсъждана в контекста на шпионския скандал и пускането на русофила Николай Малинов до Москва да получи орден от Владимир Путин. Много силно впечатление е направило това и темата била повдигната от американците в контекста на борбата с корупцията, обясни Борисов. Той отвърнал, че отговаря за службите и МВР, но съдът е независим.

САЩ подкрепят България да продължи с борбата с корупцията, се казва още в съвместното изявление на Борисов и Тръмп. В него е обърнато внимание и на свободата на медиите, като е подчертано, че свободните медии са изключително важни за демократичните общества.

Сред срещата си Доналд Тръмп Бойко Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара. Представители на големи фирми като "Филип Морис", "Бритиш Американ Тобако" бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. "Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари", каза Борисов.