Изменението на климата носи щети за 700 млн. евро на земеделието в Германия. Какво още?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7912310 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Климатичните промени вече не са в далечното бъдеще. Последиците от тях вече се усещат - сега.

От 1881 г. до 2018 г. градусите в Германия са се покачили с 1,5. Само за последните 5 години обаче е с 0,3 градуса по-топло.

Данните от втория мониторингов доклад на федералното правителство на Германия са наистина плашещи, коментира "Билд".

Цифрите може да се разбират в по-малка степен, но ефектите се усещат от всички. По-високите температури водят до рискове за здравето, а селското стопанство е изправено пред все по-големи проблеми за сигурни реколти, коментира "Билд".

"Последиците от изменението на климата стават все по-очевидни. Увеличението на средната температура в Германия с 0,3 градуса само за пет години е тревожно. Можем да се противопоставим на това само с опити да опазим климата и с последователна адаптация към изменението му". Това коментира министърът на околната среда Свеня Шулце.

"Това означава например, че всички строителни и инфраструктурни проекти трябва да са по-добре оборудвани, за да издържат на въздействието на топлина, силни валежи и наводнения“, посочва още тя.

Какви са конкретните ефекти от изменението на климата в Германия?

- Броят на горещите дни - с температури над 30 градуса по Целзий, се е повишил от 3% през 1951 г. до 10% сега. Особено в градовете това може да бъде сериозен проблем.

- В доклада на федералното правителство за първи път се споменават смъртни случаи в резултат на жегите.

През 2003 г. 7500 души повече са загинали, отколкото се е очаквало без повишението на температурите. През 2006 и 2015 г. има 6000 допълнителни смъртни случаи.

- Никога не е имало толкова ниски нива на подпочвените води, колкото през последното десетилетие - това води и до проблеми с доставките на питейна вода.

- Корабоплаването е ограничено, а електроцентралите и промишлеността са в опасност да не получават достатъчно охлаждаща вода.

През 2018 г. топлината и сушата в селското стопанство нанесоха щети за 700 милиона евро.

- По-топлият климат привлича нови животински видове, които не са се срещали на територията на страната - като азиатския тигров комар. Това може да донесе заболявания като Чикунгуня - вирусна треска, и треска денга, наричана още „трошаща костите треска“

- "Екстремните метеорологични събития" като бури или обилни валежи ще струват скъпо на икономиката. През 2018 г. например застрахователните загуби са 3,1 милиарда евро. Те са отишли за ремонт на къщи, моторни превозни средства, битови ефекти, търговия, промишленост и селското стопанство.

Според застрахователния бранш 2018 г. е била една от четирите най-тежки и бурни години за последните 20.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми