Цацаров иска работеща комисия “Антикорупция” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7914629 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров ще представи концепцията си пред депутатите във вторник.

В концепцията си предлага консултативен съвет от утвърдени юристи да прави оценка на корупционния риск на законите, както е по закон

Иска и повече инспектори, засилване на дирекцията, която реално разследва корупцията. В нея сега работели по-малко от 8% от щата на агенцията

Ще засили и регионалните органи, предлага бързо и лесно подаване на сигнали онлайн, електронна връзка с прокуратурата и повече информация за обществото

Нов структурен модел и правилник за работата на антикорупционната комисия. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров за КПКОНПИ в концепцията си, изпратена до Народното събрание.

Цацаров е издигнат от ГЕРБ и “Обединени патриоти” за председател на антикорупционната комисия. Съкращаване на администрацията и увеличаване на щата за дирекциите, които реално се борят с корупцията, са други предложения на Цацаров. Според него е крайно време да заработи консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да участват утвърдени юристи и с помощта на които да се дават становища по законопроекти. Това е предвидено в сегашния закон, но е формализирано и реално не се случва.

Концепцията предвижда постоянен медиен мониторинг, за да се търсят данни за корупция в публикации. Целта на предложения за председател на комисията е да се увеличат производствата, които започват по медийни публикации.

Важна част от проекта са задължителните указания за хората от властта при попълване на декларациите им пред КПКОНПИ. Цацаров предлага и по-лесна онлайн форма за подаване на сигнали за конфликти на интереси и корупция, по които веднага да се започне работа.

Трябват още хора

в дирекция

“Противодействие

на корупцията” според Цацаров. Преди 2018 г. тя бе отдел в ДАНС, който реално разследваше подкупните чиновници. Сега в него били заети по-малко от 8% от щата на агенцията. След това стана част от структурата на КПКОНПИ, но числеността ѝ не бе увеличена, въпреки че в нея натоварването е най-голямо. За това няма да са нужни пари, защото в други дирекции на комисията, които не са толкова натоварени, има незаети щатни бройки.

Само

за първите 3

месеца на 2019 г.

са постъпили

201 сигнала за

корупция,

а възложените от прокуратурата проверки са 145. При 10 от тях вече са открити данни за престъпление, посочва Сотир Цацаров в анализа си, който показва защо трябва да има повече инспектори, които реално да работят срещу корупцията. Дирекция “Противодействие на корупцията” работи основно по проверки, възложени от Специализираната прокуратура, и няма териториални звена в страната. Цацаров предлага ключовата дирекция да има служители и в други градове, които да работят на терен срещу корупцията. За тях се предвижда отделна обучителна програма.

Електронен

обмен на данни

между КПКОНПИ

и прокуратурата

е друга от мерките, които предвижда Цацаров, ако оглави антикорупционната комисия. Сега такъв има между КПКОНПИ и НАП и той го дава като пример за добро взаимодействие. Връзката на информационните системи на държавното обвинение и на инспекторите в антикорупционната комисия ще улесни работата както на прокурорите, така и на инспекторите.

Анализ на съдебните дела за отнемане на имущество, по които антикорупционната комисия е страна, също е акцент в концепцията на главния прокурор.

КПКОНПИ има нужда от сграда, в която да се пазят отнети в полза на държавата вещи, пише Цацаров. Сега има подписани споразумения с Националния исторически музей, Министерството на културата и Българската народна банка.

Комуникацията с медиите и гражданите е друг от основните акценти в концепцията. Според Цацаров интернет сайтът на КПКОНПИ се нуждае от нов дизайн с нова визия, както и на регистъра за хората от властта, които подават декларации за имущество и конфликт на интереси. Цитира се изследване, според което 75% от анкетираните са заявили, че знаят за сайта на КПКОНПИ, но едва 4,6% са влизали в него. Там според Цацаров трябва да има повече актуална информация за дейността на комисията.

Сега централната администрация на комисията е на пл. “Св. Неделя”, а 4 от дирекциите са на други адреси. Това според кандидата за председател създава трудности в комуникацията между отделните звена. Предлага се всички да се съберат в една сграда.

Цацаров ще представи концепцията си по време на изслушването пред ресорната комисия в парламента във вторник.

Изтеглете концепцията на Цацаров за КПКОНПИ ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание