Поредно македонистко сдружение ОМО "Илинден" иска регистрация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7918104 www.24chasa.bg

Пореден опит да се регистрира и да действа законно в България направи Обединената македонска организация "Илинден". След като в последните двайсетина години македонистите не успяваха да си направят партия, сега опитват да се регистрират като Сдружение с нестопанска цел. През август и септември бяха регистрирани две такива сдружения. Прокуратурата преди дни подаде искане до съда в Благоевград да заличи едното, защото в устава му се твърди, че в България има македонско малцинство, което няма права, та се налага сдружението да се бори за тях.

Сега се прави нов опит за регистрация с познатото от 90-те години име ОМО "Илинден". Седем учредители са подали документи в Агенцията по вписванията, но през август от там са получили отказ. Македонистите обжалвали отказа в окръжен съд - Благоевград, който първо е потвърдил решението на АВ, но след това Апелативният съд в София отменил това решение. Сега отново делото е върнато в окръжен съд, който пък установил разминаване в номерата на заявлението за регистрация. Заради това магистратите приемат, председателят на Управителния съвет не е получил указания за отстраняване на нередностите в документите на македонистите.

С решение на съда от сряда е отменен отказът и е задължена Агенцията по вписванията да се произнесе по заявлението на ОМО "Илинден", което е подадено с друг номер.