САЩ пращат в София съветник, който да следи за корумпирани високопоставени лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7925106 www.24chasa.bg
Херо Мустафа.

На тях и семействата им ще се отказват визи, обяви посланик Херо Мустафа. След срещата Борисов - Тръмп отношенията ни минават на ново ниво, обобщи тя визитата на премиера

Взаимоотношенията между САЩ и България се намират на ново ниво на растеж и съвместни действия, чието начало беше сложено с историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.

Това заяви посланичката на САЩ в България Херо Мустафа на публична лекция в Атлантическия клуб, чиято тема беше “Американско-българските отношения: Следващите 30 години”. Тя започна лекцията си на добър български език, а след това премина на английски.

Посланик Мустафа открои като важен резултат от срещата Борисов - Тръмп установяването на рамка за стратегическо партньорство в 3 области на взаимен интерес: сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, в областта на икономиката, търговията и енергетиката и укрепване на демокрацията и върховенството на закона.

“Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения”, каза дипломатката.

Американски фирми са инвестирали над 2,5 млрд. долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал, подчерта тя. И добави: “САЩ са сред първите 6 държави, инвестиращи в България. Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 млрд. долара, като продължава да нараства.”

Президентът Тръмп и премиерът Борисов са обсъдили взаимната цел България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона, подчерта тя.

“За разлика от проекта “Турски поток”, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ”, каза Херо Мустафа. Тя съобщи, че

Вашингтон е готов да

санкционира корумпирани

български официални

лица и техните

семейства,

за да помогне на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика. За тази цел у нас скоро ще пристигне нов съветник в посолството от Департамента по правосъдие, а САЩ са готови да прилагат по-твърди мерки в тази насока, обяви тя. И даде пример, че американските власти могат да налагат забрана за издаване на US виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция.

По отношение на отбраната посланичката каза, че правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 млн. долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на българската армия през последните 30 г.

Херо Мустафа разкри, че България и САЩ ще започнат диалог за разработване на 10-годишна пътна карта, с която да продължи двустранното отбранително сътрудничество, за

да се противодейства

на морските, кибер-

и хибридните заплахи

в Черноморския регион. 5G мрежите на България трябва да са изградени с подходящ контрол за сигурност, добави дипломатката.

Развиването на силна демокрация изисква да бъде защитавана и свободата на медиите и да се уважават гласовете на малцинството, изтъкна още посланичката пред атлантиците. “Само когато всички гласове се чуват и гражданите имат доверие в правителството си и институциите си, България ще може да разгърне пълния си потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да развиват едно свободно и прозрачно медийно пространство и ще изтъкват колко е важно да бъдат защитавани човешките права”, каза Херо Мустафа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани