Китай подготвя национални стандарти за технологиите за разпознаване на лице

https://www.24chasa.bg/novini/article/7927342 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Над 20 технологични компании в Китай започнаха разработването на първия национален стандарт за технологията за разпознаване на лице. Китайската компания за изкуствен интелект „SenseTime" води работната група, която включва и технологичните гиганти „Tencent" и „Ant Financia". От там заявиха, че „технологията за разпознаване на лице" е довела до редица проблеми, сред които кражби на идентичност и рискове за сигурността поради липса на правила за събирането, съхраняването и обработката на данните.

Разпознаването на лице се използва широко в Китай, например при проверките за сигурност на летището и дори при закупуването на стоки в някои магазини.

Наскоро заведеното от професор по право в провинция Джъдзян първо съдебно дело в Китай срещу прилагането на технологията предизвика обществени дебати. Той съди парк за диви животни за изкисването да събира данни за лицето, без да иска разрешение от посетителите.

„Физическите характеристики, сред които чертите на лицето и пръстовите отпечатъци, са едни от най-важните идентификатори за индивидите. За разлика от личната карта, която може да бъде сменена, биометричната ни информация остава постоянна за цял живот", казва деканът на факултета по право към Университета по международен бизнес и икономика.

Макар и Китай да няма конкретни правила за технологиите за разпознаване на лице, Законът за киберсигурността, който влезе в сила през 2017 г., изисква личната информация да се събира със съгласието на конкретните лица. Но в някои случаи е трудно да се изпрати известие до потребителя, за да се получи съгласието му. Макар и този факт да е в основата на дебата, експертите твърдят, че по-големият проблем се крие в правилата относно събирането на данните.

Китайските компании в момента са водещи в света в областта на технологиите за разпознаване на лице. В дългосрочен план са необходими политики и процедури за проверка и отговорности, които гарантират, че компаниите ще спазват поетите ангажименти, предава bulgarian.cri.cn.

Създаването на работната група за установяването на националните стандарти за технологиите за разпознаване на лице в Китай е първата стъпка напред.