Прокурор: Нямаме данни към момента къде са парите, източени от банкерката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7927563 www.24chasa.bg
Невена Йорданова

Темата коментират адвокатът Ивета Анадолска и психологът Ани Владимирова в предаването "Събуди се" на Нова тв

Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста 38-годишната банкова служителка, източила над 1,02 милион лева от сметки на 19 вложители. Невена Йорданова заяви пред магистратите, че съжалява за случилото се и поиска домашен арест.

Защитата й се аргументира с факта, че родителите й са с влошено здраве и Невена Йорданова е оказала пълно съдействие на разследващите.

Припомняме, че тя е източила парите и ги е пратила по куриер на виртуалния си приятел, с когото въртяла две години любов в интернет. Или поне така твърди тя.

Невена Йорданова е 38-годишна жена от Варна, икономист, работи в банков клон. Живее сама с родителите си. Обича екзотични екскурзии. На пръв поглед е обикновен чиновник, но с необикновена история от седмица. Невена се озова в ареста с белезници, за източване на над един милион лева от сметките на 19 клиенти на българска банка.

„Много добро момиче е, с добро семейство. Шокирани сме”, казват нейни съседи.

Парите са прехвърлени за период от две години по сметката на баща й и още един мъж. „Нямаме данни към момента къде са парите. Малко, странно звучи един милион лева да бъдат пратени по куриерска фирма като пачки, пишейки, че са били документи. Обясненията и самопризнанията на обвиняемата не са ни необходими. Има достатъчно доказателства”, каза зам.-окръжен прокурор на Варна Светлана Данева.

Малка част от сумата се оказва в монтанското село Мокреш. 30 000 лева са иззети от дома на млад мъж, който бил в основата на източването. Той бил виртуален любовник на банковата служителка. „Според думите на третото лице, му е изпратила 15 000 лева, като тя сама е предложила да му изпрати тези пари, тъй като той имал финансови затруднения”, каза още Светлана Данева.

През последните две години третото лица, което се води свидетел, демонстрирало охолен начин на живот в монтанското село. Прокуратурата във Варна, така и не успя да обвини мъжа от Мокреш прибирал парите, които банковата служителка изтеглила.

„Ще преценим, дали да го привличаме като обвиняем и в какво качество”, каза Данева.

Окръжният съд направи очакваното – остави за постоянно в ареста Невяна Йорданова и назначи психиатрична експертиза на обвиняемата в ареста. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок.

„На фона на тази оскъдна фактологична информация можем да правим само предположения. Вярвам в любовта, но не смятам, че тя е била единствения движещ мотив за това да му изпраща някакви суми на този човек. Мисля, че тя може да бъде манипулирана, може да бъде и изнудвана, всичко е възможно. Не мисля, че е трудно да се провери как жената е извършвала трансакците и как са теглени сумите”, коментира адвокатът Ивета Анадолска в студиото на „Събуди се”.

„Още в „Опасен чар” гледахме как Тодор Колев прибира парите на самотни жени. Това, да се възползваш от самотни, социално изолирани хора, си е една ниша в криминалния контингент, която съществува от много време. Това нито е ново, нито е изолиран случай”, коментира психологът Ани Владимирова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си