Лекар: Диагнозата на Алекс е с много висока смъртност и при възрастни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7927911 www.24chasa.bg
Асен Меджидиев Кадри: Би Ти Ви

„Не чух взрива. Събудих се от сирената на пожарната кола. Погледнах през прозореца и видях, че от един от прозорците на Второ вътрешно излиза дим. Тогава бързо слязох в двора. Пожарните коли вече бяха там. Гасяха пожара. Събираше се дежурният персонал – доктори, сестри, санитари, охраната на „Пирогов” и дежурният от МВР”, спомня си доктор Сашо Атанасов за нощта, в която избухна пожара в болницата, предаде Би Ти Ви.

Малко след това е започнала евакуацията, която е била много трудна. „Пожарникарите започнаха да свалят пациентите на ръце по стълбите”, разказа Атанасов. Лежащо болните са били изнасяни с колички и легла. Той и другите лекари са ги поемали в двора на болницата и са ги пренасяли в поликлиниката, където е било по-топло.

„5 без 15 бях в „Пирогов”. Впечатлен съм от реакцията на колегите лекари и санитари. Много колеги дойдоха, като разбраха какво се случва, без да питат”, каза шефът на отделение УНГ д-р Асен Меджидиев.

Сашо Атанасов
Сашо Атанасов

„Координацията беше много добра и тя е показателна за това как всички тези структури на държавата в тежък момент реагират много организирано и бързо, без някой да им нарежда и някой да определя правилата”, смята шефът на отделение УНГ в „Пирогов”.

Линейките на Спешна помощ са чакали пред болницата, за да извозят болните, ако се наложи. Някои лекари са се включили заедно с пожарникарите в евакуацията на болните от горящата стая. Тези лекари в момента са травмирани. Пример е доктор Петров, който се е опитал да спаси горящите пациенти, заяви доктор Меджидиев.

Шефът на отделение УНГ в „Пирогов” не поиска да спекулира какви са причините за пожара, макар че доста често се е питал за тях. Според него е важно да се мисли как да не се случват подобни инциденти в бъдеще, а не да се търси виновен.

Въпреки пожара „Пирогов” е продължил да работи и да приема пациенти още от 6:30 ч. сутринта след потушаването на пламъците, което е показателно за самоотвержеността на лекарското съсловие.

„Не сме богове и не сме безгрешни, но когато стане грешка всички говорят за това, а не колко хора сме спасили”, каза Меджидиев.

Според него не добре да се настройваме срещу лекарите, какъвто е случаят с Елена Георгиева, която е обвинявана за смъртта на малкия Алекс.Тригодишното дете почина в „Пирогов”, но лекарите са направили всичко възможно да го спасят, а състоянието му се е влошило за часове, а когато е бил направена рентгеновата снимка не е имало изменения, категоричен е Меджидиев.

Това е диагноза с много висока смъртност и при възрастни пациенти, заяви шефът на отделение УНГ в „Пирогов”.