Стотици екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7928795 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

Стотици активисти проникнаха днес в няколко въглищни мини в Източна Германия с призив незабавно да бъде спряно използването на въглища, предаде ДПА.

Протестиращите са навлезли на територията на откритите мини "Яншвалде" и "Велзов-зюд" в източната част на провинция Бранденбург, както и в зоната за добив на лигнитни въглища "Юнайтед Шлехайн" в съседна Саксония.

Акцията е организирана от групата "Енде геленде" в знак на протест срещу климатичната политика на правителството. Германия възнамерява постепенно да се откаже от въглищата до 2038 година, но според природозащитниците срокът е твърде дълъг, информира БТА.

Близо 500 активисти в "Яншвалде" до следобеда са напуснали мината по собствена воля, посочи говорител на полицията. Някои от тях са били откарани с автомобили на минодобивната компания Леаг (Leag), а други са си тръгнали пеша.

При сблъсъци между полицията и активистите в мината трима полицаи са били леко ранени. Същевременно поддръжници на въгледобива сутринта организираха бдение с призив за запазване на мините.

На територията на "Велзов-зюд" все още има около 500 демонстранти. Осигурено е полицейско присъствие, за да се попречи протестиращи да завземат големи съоръжения като промишлени багери.

Говорителка на "Енде геленде" посочи, че активистите не планират да прекарат нощта в мините предвид ниските температури и ще се оттеглят веднага, щом полицията им разреши.

В мината в Саксония силите на реда са записали личните данни на около 1200 активисти, които на групи са извеждани от района. В процедурата, която ще отнеме часове, самоличността на активистите трябва да бъде установена, преди те да могат да си тръгнат. Няма арестувани.

Протестиращи са преминали през полицейски заграждения с удари и ритници въпреки изявленията на "Енде геленде", че няма да има прояви на насилие срещу хора. Говорителката на групата обвини полицията, че се отнесла грубо към активистите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро