Ердоган призова за сътрудничество, а не за конфликти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7929189 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес всички страни в Източното Средиземноморие да превърнат енергията в инструмент за сътрудничество, а не за конфликт, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Някои /кръгове/ прибягват до език на заплахи и политика на изнудване по отношение на разпределението на източниците в Източното Средиземноморие. Никоя страна не е над международното право, заяви Ердоган и добави, че Турция няма да се примири с подобно нещо.

Той посочи това на церемонията по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ в Ипсала в окръг Одрин, информира БТА.

Ердоган се спря също на сондажните дейности на Анкара в Източното Средиземноморие, като подчерта, че не е възможно да бъде изключена Турция от проучванията за въглеводороди в района.

Нашите два високотехнологични сондажни кораба и два кораба за сеизмологични проучвания продължават работа в района, каза президентът.

Той добави, че Турция няма да оттегли корабите си от района заради това, че разгневява някои кръгове. Корабите ще продължат да изпълняват задълженията си, увери той.

Ердоган подчерта, че Турция няма да позволи да потъпкват нейните интереси и интересите на кипърските турци.

Той изтъкна, че сондажните дейности на Турция ще донесат мир и просперитет. Ердоган припомни също сключеното тази седмица споразумение с Либия за морските граници между двете страни.