Здравето на тайконавтите е от основно значение в предстоящите им мисии в космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7929540 www.24chasa.bg
СНИМКА: "Радио Китай"

Китай напредва в реализирането на целта да изгради своя космическа станция и медицинските експерти провеждат обширни изследвания, за да подготвят тайконавтите за предстоящата им мисия, каза в интервю за "Чайна дейли" Ду Дзичън, който е член на Международната академия по астронавтика в Париж и директор на болницата на аерокосмическия център в Пекин, предава "Радио Китай".

„В момента се фокусираме върху въздействието на дългосрочния престой в космоса върху здравето на астронавтите. Искаме да проучим как специалната среда в космическата станция, особено безтегловността, ще повлияе на мозъчните функции", каза Ду Дзичън.

Предишни проучвания показват, че средносрочният или дългосрочен престой в космоса засягат предимно мускулно-скелетната и нервната системи. Според професора продължителните мисии се отразяват и на имунната, кръвоносната, дихателната и пикочната система.

Учените работят и върху методите за наблюдение на дългосрочните ефекти върху здравето на астронавтите след завръщането им от космическата мисия.

Според плановете на китайското правителство страната ще изведе в космоса с ракетата-носител „Чанджън-5В" основния модул на станцията в орбита през 2020 г., след което останалите компоненти и астронавтите. Очакванията са тя да бъде завършена и да започне да функционира около 2022 г. Станцията ще бъде в експлоатация 15 години, заявиха учените. В момента Китай подготвя своите астронавти за бъдещите им мисии, като всяка от тях ще бъде с продължителност шест месеца.