“Прозрачен” и “алтернатива” - думите, които политиците изхабиха в местните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7930488 www.24chasa.bg
Агенцията е изработила шаржове за всяка от 15-те най-често използвани думи.

За 15-ата си годишнина

V+O Communication

преброи 15-те най-използвани

изрази в комуникацията

Прозрачен, алтернатива, визия, истински, статукво и уникален - тези 6 думи са използвани най-често от политиците по време на кампанията за местните избори.

Заедно с тях има още 9 думи - екосистема, ексклузивен, етичен, ивент, иновация, ключов играч, колаборация, проактивен и устойчив, навлезли в езика ни през последните години. Всички тези 15 думи обаче са на път да изгубят смисъла си заради прекомерната им употреба от пиари, журналисти, политици и общественици.

Тенденцията е забелязана от агенцията за стратегически комуникации V+O Communication след анкета сред 200 души, които работят в пиар и рекламни компании. Всички те са поканени да посочат трите най-преекспонирани думи в речта ни.

Откриват ги в достатъчно количество и в политическото говорене. Мониторинговата агенция Perceptika дори преброява колко често тези 15 думи влизат в устата на политиците по време на местните избори. Отговорът е - “прозрачен” (9989 пъти), “алтернатива” (7268 пъти), “визия” (5207 пъти), “истински” (5169 пъти), “статукво” (1621 пъти), “уникален” (1415 пъти).

Резултатите се превръщат в основа на дигиталната кампания “Думите имат сила”, с която V+O Communication ще отбележат 15-ия си рожден ден. Правят го не само защото всекидневната им работа е свързана с писане и общуване, а и за да насочат вниманието върху верния подбор на думите, техния смисъл и сила за създаване на правилна комуникация.

“Думите са в сърцето на общуването. Всяка дума носи енергия. Превръщането на някои от тях в модерни, прекомерната им употреба и пришиването им в неправилен контекст ги изхабява и обезсмисля.

“Изхабените”

думи внасят

само шум, но не

и стойност

Това ни пречи. Затова си пожелавам всички, които се занимаваме с комуникация, да подбираме внимателно и с грижа думите. Само тогава една история става интересна и достоверна, а това не излиза от мода. Същото мнение споделиха много колеги от гилдията и журналисти”, казва Светлана Савова, управляващ директор на V+O Communication България.

“За да повдигнем темата за изхабените думи, избрахме леко самоироничен подход. Съвместно с Китодар Тодоров създадохме видео, в което обогатихме класическия текст на разказа на Иван Вазов “Една българка” с 15-те най-застрашени думи. Ефектът, разбира се, е трагикомичен”, разказва Яворка Петрова, пиар директор на V+O Communication.

Ето оригинала на Вазов:

“Нощта вече покриваше с тъмното си було Черепишкия манастир. Клисурата на Искъра мълчеше плахо под тъмното небе; реката монотонно и жаловито шумтеше в дола и се губеше с глух тътен в завоя между високо надвесени скали.”

Ето и обогатения с модерни, но нищо незначещи думички текст:

“Уникалната нощ ексклузивно покриваше с тъмната си визия ексклузивния Черепишки манастир. Екосистемата на Искъра мълчеше етично и без алтернатива под устойчиво тъмното небе; реката провокативно, монотонно и в колаборация с жаловито шумтеше в проактивния дол, като ексклузивно се губеше с креативен тътен в ключовия завой между уникално високо надвесените, устойчиви скали (с визия).”

Кампанията на V+O Communication ще продължи 15 седмици и ще се развива в социалните мрежи. Всяка седмица агенцията ще представя по една от тези 15 “златни” думи с нейното значение от тълковния речник, придружено с карикатура.

КОЯ Е АГЕНЦИЯТА

Агенцията за стратегически комуникации V+O Communication има офиси в 9 държави в Югоизточна Европа.

Компанията е създадена в Гърция през 2000 г., а България е вторият пазар, на който стъпва през 2004 г. 60% от клиентите на българския клон са негови партньори и до днес.

V+O Communication е първата агенция у нас, която създава стратегията и управлява комуникационен проект на Bayer на 17 пазара по целия свят. Клиентите на агенцията са от всички сектори на икономиката: Arco Vara, Coca-Cola Hellenic Bottling Company, The Coca-Cola Company, ЕКОПАК, Experian, Cargotec, Intertek, SONY, Solytron, HTC, CAT, SoftOne, Sanofi, Yazaki, Amway, Европейска банка за възстановяване и развитие, Българска аутсорсинг асоциация (отскоро преименувана на AIBEST) и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и