Славчо Атанасов – губещият достойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7930615 www.24chasa.bg
Славчо Атанасов в парламента

На 3 пъти в Пловдив стига до балотаж с мажоритарен вот

Срещу мен винаги се е играло мръснишки, но прощавам на всеки, казва депутатът от НФСБ

“Упрекват ме, че съм мек на моменти, защото съм умерен и диалогичен. Но когато защитавам кауза, ставам неотстъпчив като римски воин.”

Така се описва Славчо Атанасов - депутат от НФСБ, който в три поредни кампании искаше да се върне на кметския стол в Пловдив. И аха да спечели на предишните два вота, където разликата му с Иван Тотев бе на косъм.

На последните избори Здравко Димитров го победи с разлика от 20% на втория тур.

За мнозина Славчо Атанасов е безпрецедентен случай, защото винаги пловдивчани го пращат на балотаж, и то срещу кандидати на най-голямата партия ГЕРБ. Далеч зад него остават претендентите на левицата.

Независимо че

са минали 8 г.,

откакто е бил

кмет, той винаги

има армия от

поддръжници

На какво се дължи този феномен? Преди всичко на спокойния тон с хората. Той е общителен и приветлив. По време на кампанията в който и квартал да отидеше, щом го видеха, излизаха от апартаментите и се струпваха около него в градинките.

Когато питах депутата защо така неистово иска да е кмет и не пропуска местни избори, той отговаря, че обожава Пловдив.

“С жена ми ходим всяка година за 3 дни на нашето море и аз го правя заради нея”, обяснява Атанасов. В останалото време е при родителите си в село Скутаре или в жилището, което закупи наскоро в кв. “Христо Смирненски”. Години наред живя в панелка в район “Южен”, която продал и си взел нов двустаен.

Месеци преди местните избори Славчо Атанасов обясняваше, че

ще се

кандидатира пак,

за да разруши

“модела” Тотев

Когато обаче ГЕРБ издигна Здравко Димитров, патриотът от НФСБ не се оттегли. Тогава някои му напомниха, че не държи на думата си. Той пък им отвърна, че не вижда как стилът, наложен от предишния градоначалник, ще бъде преодолян.

Факт е, че и на последните избори Атанасов отново получи силен мажоритарен вот. След изборите обаче не пропускаше да каже, че той е спечелил своята война срещу Тотев, но никога не е воювал с ГЕРБ.

Дори сред патриотите се говори, че самият Бойко Борисов е държал председателят на комисията за култура в едно от правителствата да стане културен министър. Тогава своите са го оставили в парламента заради... ораторските качества.

Нагазва в политиката в началото на 90-те години. Тогава влязъл във ВМРО, запленен от патриотизма. Книгите са неговата страст, а библиотеката е любимото място. Има над 4000 тома, част от които са струпани дори в спалнята, защото всички възможни места на вилата в Скутаре и у дома му са пълни с литература.

Чете предимно исторически изследвания, особено харесва биографии на големи личности. Помни дати, разказва в детайли за събития, прави сравнителни анализи и

често цитира

римски

сентенции

в оригинал

Една от любимите му е: “Орелът не лови мухи.” Боготвори и до ден днешен покойната вече шефка на Народната библиотека в Пловдив проф. Радка Колева. Казва, че тя буквално го е отгледала. Всеки ден след училище се прибирал вкъщи, натоварен с книги. Четенето се превърнало в негова страст. Дори допълвал и коригирал учителката си по история.

Възходът му на управленец тръгва от район “Тракия” през 2003 г. Тогава младият войвода е назначен за районен кмет по времето на д-р Иван Чомаков (СДС). Атанасов успя да отвори администрацията и спечели авторитет сред хората.

И досега голяма част от тракийци го харесват. В кабинета му можеха по всяко време да влязат както обикновени граждани, така и журналисти. Тази практика пренесе и в голямата община, когата беше кмет на Пловдив през 2007-2011 г.

Като районен кмет създаде граждански съвети, които обсъждаха къде какво да се ремонтира в квартала. Беше основен двигател за издигане на паметник на хан Крум в “Тракия”. Цитираше често думите на владетеля, който попитал пленените авари защо е рухнала държавата им, а те му отвърнали, че управниците им се съюзили с разбойниците и крадците.

Още като районен кмет Атанасов доби популярност и когато през 2007 г. младата тогава партия ГЕРБ търсеше подходящ кандидат за градоначалник, се спря на него, защото не е конфликтна личност.

Близки до Славчо Атанасов казват, че

разривът му с

партията на

Бойко Борисов

бил създаден не

от кмета, а от

обкръжението му

По-радикално настроената част от хората на Атанасов предизвикали раздялата с партньорите от ГЕРБ.

Тогава Атанасов потърси подкрепа от БСП и назначи двама нейни представители за негови заместници в общината. Обясняваше, че трябва някой да подкрепи управлението му, тъй като ВМРО не разполага с достатъчно съветници.

В крайна сметка не управляваше еднолично, а винаги сядаше и се разбираше както с БСП, така и с други формации като “Кауза Пловдив” на Георги Титюков и земеделците от “Александър Стамболийски”, с които подели властта.

Заради раздялата му с ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков го отряза от 26 млн. лева. Това бяха средства, отпуснати от държавата за Пловдив, който прие столичните отпадъци на сметището в Цалаципа.

“Написах 27 писма до Дянков, но той отказа да изпълни ангажимента си. Тогава не се поколебах да набуча на копие споразумението с държавата”, припомня Атанасов.

Твърди, че като кмет е превърнал Пловдив в най-социалния град. При него данъците бяха намалени. Детските ясли станаха безплатни, а таксата за детски градини струваше поне два пъти по-евтино отсега. Картите за градския рейс бяха по-ниски и с тях пътуваха преференциално 82 хил. души.

Според БСП социалното управление на Атанасов се дължало именно на тяхното присъствие в общината.

Към активите си Атанасов прибавя гастрола на миланската “Ла Скала” в Пловдив през неговия мандат. Както и редица инфраструктурни обекти, които реализирал с 50-милионния заем, изтеглен от предшественика му д-р Чомаков.

“Направих втори дублиращ мост на Герджика. Разширих бул. “Източен” с две платна. Реконструирах най-големия бул. “България”, чиято настилка за разлика от други възлови трасета, ремонтирани след мен, не е напукана.

Реновирах 4 парка,

оставих на

Иван Тотев

европроекти за

200 млн. лева,

от които за Водния цикъл (130 млн.), за онкодиспансера (11 млн.), транспортния проект (44 млн.). Реализиран бе само този за онкологичния комплекс, а транспортният проект е с много въпросителни. Направих 160 детски площадки, без да ходя да се снимам по тях”, изброява с днешна дата Атанасов.

Казва, че се впускал в битки, когато трябва да отстоява кауза. Тя можела да е различна. Нарича абсурдно твърдението, че в последната кампания Иван Тотев му е помагал да спечели.

“Срещу мен винаги се е играло мръснишки и със слухове. Един от тях е, че съм се разбрал с Тотев. Но аз винаги прощавам на хора, които са ми нанасяли удари. Никога не отмъщавам, има кой да го направи. Може да звучи зловещо, но който се е занимавал с мен по гнусен начин, не е свършил добре”, изрича като предупреждение депутатът от НФСБ.

И цитира съпругата си Елена: “Ти имаш добро сърце, на никого досега не си отмъстил.”

Понеже е диалогичен и умерен в ситуацията, в която е неговата формация в момента, нищо чудно на Атанасов да му изгрее звездата и като зам.-шеф на парламента - пост, предложен засега на Валери Симеонов. Но майки на деца с увреждания продължават да реагират срещу номинацията на лидера на НФСБ.

Ако това се задълбочи,

не е изключено

Славчо Атанасов

да седне до

Цвета

Караянчева,

прогнозират депутати.

Попитан ще се яви ли след 4 години пак за кмет на Пловдив, той отговаря с думите на Хераклит: “Всичко тече, всичко се изменя и нищо не остава непроменено.”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното