Прогноза! Коледата няма да е мразовита, в планините по-слънчево

https://www.24chasa.bg/novini/article/7930766 www.24chasa.bg
Прогноза! Коледата няма да е мразовита, в 
планините по-слънчево

Студен въздух нахлува от утре, две други застудявания около 10 и 17 декември. Няма обаче да натрупа сняг за празниците

Вероятността за сурови климатични условия по Коледа е малка, а като цяло декември се очаква да бъде със средни температури около и над нормата за по-голямата част от страната. Това обясни климатологът от СУ Симеон Матев.

След необичайно дългата и топла есен още първият ден от декември донесе усещането за зима. Синоптиците поставят този ноември в топ 3 на най-топлите, а фактът, че с изключение на единични силно инверсионни места в страната не бяха регистрирани температури под 0°, е прецедент в цялата инструментална климатична информация, обяви Матев.

Декември обаче започна със студени утрини, вече по-масово температурите в равнините ще са отрицателни. Очакват се мъгли на места в низините, с подобряване на видимостта около и след пладне.

В понеделник следобед ще се заоблачи. Във вторник с усилване на вятъра от север и с валежи ще започне да нахлува студен въздух. Ще бъде ветровито, температурите ще се понижават и по високите западни полета, в Предбалкана и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг и на места там ще се образува тънка бяла покривка. По-силни снеговалежи ще има по северните склонове на планините. В нощта срещу сряда и през деня преваляванията ще спират, най-късно в Родопите. Вятърът ще отслабва, облачността ще се разкъсва. Дневните температури ще са от 2 до 7 градуса.

В дните до края на десетдневието в низините мъглите ще са често явление, най-трайни ще бъдат в западните части на Дунавската равнина. Повече слънчеви часове ще има над планинските райони. Условия за слаб дъжд ще има около Никулден в Югозападна България. В началото на втората десетдневка се очаква застудяване с валежи от дъжд и дъжд и сняг, но вероятността за съществена снежна покривка в равнините е малка. Ще последва по-динамично време с усилване на вятъра и чести, но кратки превалявания. Ще се затопли. Ново застудяване се чака към 16 - 17 декември. Дъждът ще премине в сняг.

В края на второто и в началото на третото десетдневие ще бъде по-спокойно. Времето ще се определя най-вероятно от антициклон и в низините и равнините ще бъде мъгливо и студено, а над планините - слънчево и относително топло. При така характерната за месеца инверсия през последните години в планините у нас са отчитани с до 15° по-високи температури, отколкото в равнините.

Най-ниска декемврийска температура е измервана в Ихтиман - минус 34 градуса, но през миналия век. От началото на новия век най-студен последният месец от годината е бил през 2001 г., когато в София и Пловдив посрещат Коледа с половин метър сняг, а в столицата едва през 5 дни температурата е минала нулата.

Тази година обаче подобен мраз не се задава, очакванията са за обичайни и дори малко над тях показания. Между 4 и 9 градуса са средните максимални температури за декември, сочи статистиката. А средните минимални - между минус 4 и плюс 2 градуса, по Черноморието до 4 - 5. Най-честият валежен период е между 5 и 21 декември, който е най-късият ден в годината (9 ч и 2 минути). Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 12,44 ч, когато слънцето влиза в знака Козирог.

С уговорката, че още е рано за конкретна прогноза за празничните дни, най-голяма е вероятността за мъгливо време преди обед и подобрение на видимостта в следобедните часове с нормални декемврийски температури, обясни Матев. Метеоролозите не изключват и хипотезата за мека Коледа със слънчеви часове.

Според народните поверия, ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша. Ако на Бъдни вечер времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, реколтата догодина ще е богата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко