Иван Нейков: Бисер Петков нямаше истинска подкрепа от премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7932866 www.24chasa.bg
Иван Нейков СНИМКА: Архив

Бисер Петков е професионалист, честен човек, но в социалната сфера се иска да можеш да блъскаш по масата. Това каза директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков, предава БТА.

Той коментира поисканата и приетата от премиера оставка на Бисер Петков като министър, както и свършеното от Петков в сферата на труда и социалната политика.

Според Нейков Бисер Петков е трябвало много по-категорично и бързо да прави реформите. "Диалогът е абсолютно необходим, но той има една крайна точка, а крайната точка е управленското решение. Бисер Петков очакваше, че в един момент всички ще разберат това, което се предлага от министъра, а не винаги е така", допълни Иван Нейков.

По думите на Нейков е имало и много неизказани неща вътре в рамките на правителството, Бисер Петков е нямал истинска подкрепа нито от премиера, нито от министъра на финансите, а без такава подкрепа на всеки министър на труда би му било изключително тежко.

Част от "горещите картофи", които той трябваше да носи, дойдоха от това, че в продължение на повече от 10 -15 години действаха принципите "може пък и да ни се размине", "снишаване братчета, снишаване", отбеляза Нейков и допълни, че много дълго време са отлагани реформи, за които беше ясно, че трябва да бъдат направени. Така, по думите на Нейков, се е натрупал много конфликтен потенциал в социалната сфера.

Експертът отбеляза, че от гледна точка на законодателството има изключително много нерешени проблеми в сферата на труда, а напоследък повечето министри на труда и социалната политика са били повече министри на социалната политика , отколкото на труда, който е сложен в ъгъла. Проблеми са натрупани и в сферата на капацитета на АСП, с оценката на труда на тези хора, а там текучеството е огромно, социалните работници нямат мотивация да извършват огромната реформа, с която са натоварени, допълни още Нейков.

Попитан как министър Бисер Петков общуваше с различните обществени групи, Нейков каза, че отдавна не е виждал рискова група като тази на майките на деца с увреждания да се изправи в защита на социален министър, което според него означава, че Петков е намерил общ език с тях , че те са му гласували доверие. "Той не е човек, който ще откаже среща, разговор, но целият проблем в социалната сфера е, че когато едно нещо не го направиш навреме, идва момент, в който пак го правиш, но на много по-висока цена", заяви Нейков.

По повод на това, което очаква от бъдещия министър на труда и социалната политика Деница Сачева, Нейков каза, че тя влиза в много неподходящ момент в министерството, защото приключва бюджетната процедура и почти няма време за реакция. При всички положения тя обаче трябва да се пребори за нова система на заплащане на социалните работници, защото те са много разочаровани и демотивирани, а трябва да изнесат на гърба си цялата реформа за хората с увреждания , да довършат деинституционализацията. Петте процента допълнително увеличение на заплатите им извън десетте за всички бюджетни служители, трябва да покажат, че има разбиране за проблема от страна на правителството, но категорично не отговарят на усилията на социалните работници, които работят в изключително стресова ситуация, смята Нейков. Има случаи, в които те са финансово по-зле от хората, на които помагат, допълни експертът.

Нейков смята, че са необходими и промени в трудовото законодателство. Огромна част от българските предприятия не са в състояние да спазват българското законодателство - всичките микропредприятия са така, отбеляза Нейков. Той смята, че трябва да има един набор от най-важни неща в трудовото право и хората да знаят, че това най-важно съдържание трябва да бъде спазено. То трябва да е свързано с трудовия договор, с условията на работа - с живота и здравето на работниците . Десет процента от цялото законодателство трябва да важи за микропредприятията, иначе се лъжем, че го спазват, допълни Нейков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял