ООН по въпроса за климата: Светът избира между трайни решения и капитулация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7933564 www.24chasa.bg
Антониу Гутериш СНИМКА: Ройтерс

Човечеството е подложено на въздействията на климатичните промени и трябва да избира между надеждата за по-добър свят или капитулацията, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на международната конференция за климата КОП25 в Мадрид, предадоха Франс прес и ТАСС. 

Гутериш подчерта, че светът е достигнал повратен момент.

"До края на следващото десетилетие ще се намираме на един от следните два пътя. Единият е пътят на капитулацията, по който като сомнамбули сме преминали точката на необратимост, поставяйки в опасност здравето и сигурността на всички жители на тази планета. Наистина ли искаме да останем в историята като поколението, което си е заровило главата в пясъка и е шикалкавело, докато планетата е горяла?", попита Гутериш представителите на около 200 страни, подписали Парижкото споразумение, в това число около 40 държавни и правителствени ръководители, предава БТА.

"Другият път е пътят на надеждата, пътят на трайни решения, при който изкопаемите горива остават в земята, където им е мястото, а ние успяваме да постигнем въглеродната неутралност до 2050 г.", заяви Гутериш и поиска да се сложи край на "войната срещу природата" и "пристрастеността към въглищата".

"Сега е необходимо ежегодно да съкращаваме емисиите парникови газове с по 7,6 процента", добави той.

Парижкото споразумение от 2015 г. беше тържествено обещание към жителите на целия свят, припомни Гутериш.

"Да послушаме многото хора, които настояват за промяна. Да отворим очи за дебнещата ни непосредствена заплаха. Да обърнем внимание на единодушието на науката. Да проявим политическата воля, която народите очакват от нас. Всичко по-малко от това би било предателство към човешкото семейство като цяло и към бъдещите поколения", призова генералният секретар на ООН.

Участниците в продължаващата до 13 декември среща в Мадрид са подложени на масиран натиск да ускорят мерките за по-бързо съкращаване на емисиите парникови газове, като надеждата е глобалното затопляне да се ограничи до +2 градуса по Целзий, или дори до +1,5 градус спрямо прединдустриалната епоха.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял